Cégvilág

A befektetők a Microsoft-vezér "fejét" követelik

David Einhorn a Microsoft egyik legnagyobb tőkebefektetőjének a Greenlight Capital vezetője szerint Steve Ballmer, a szoftveróriás vezérigazgatója az oka annak, hogy a Microsoft egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt konkurenseivel, s amiért a részvények értéke már egy ideje képtelen kitörni.

A befektetők Steve Ballmer „fejét” követelik: a Microsoft első embere 2000-ben vált a szoftveróriás vezérigazgatójává, akkor, amikor még a Microsoft a világ legértékesebb vállalata volt. A vállalat ugyanakkor mát lassan egy évtizede képtelen kitörni erről a szintről. David Einhorn, a mintegy kilencmillió Microsoft részvényt birtokló Greenlight Capital menedzsere támadja. Ahogy fogalmaz: „Ballmer jelenléte a Microsoft élén nyomja a részvényeket”, s szerinte „Ballmernek esélyt kell adnia másoknak is”.

A Reuters jelentésében azonban a Microsofthoz közel álló forrásra arról számol be, hogy az igazgatóság továbbra is támogatja Ballmert, aki 1980 óta dolgozik a szofvervállalatnál. Ő volt az első üzleti menedzser, akit még az alapító Bill Gates vett fel.

A Microsoft hiába számolt be tekintélyes adózott eredmény növekedésről az első negyedévben tavalyhoz képest, az elmúlt húsz évben nem volt arra példa, hogy a vállalt negyedéves profitja elmaradjon az Apple számaitól.

A Microsoft árbevétele 13 százalékkal 16,4 milliárd dollárra emelkedett 2011 első három hónapjában az előző év ugyanazon időszakához képest. Az adózott eredmény 31 százalékkal 5,23 milliárd dollárra emelkedett, az Apple viszont az iPhone és az iPad sikere miatt jóval nagyobb, 5,99 milliárd dolláros profitot realizált. A részvényenkénti eredmény az egy évvel ezelőtti 45-ről 61 centre emelkedett. Legutoljára az Apple profitja 1991-ben volt magasabb a Microsofténál. Az Apple piaci értéke már tavaly túlszárnyalta a Microsoftét.

Einhorn Greenlight Capital Apple ballmer Bill Gates szoftver Microsoft
Kapcsolódó cikkek