Cégvilág

Annyit költünk adósságtörlesztésre, mint egészségügyre

A magyar állam gyakorlatilag annyit fordít adósságszolgálatra, mint az egészségügyi szektorra, ezen változtatni kell - mondta a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A 2007-ben kezdődő államháztartási konszolidáció éppen a válsággal egyidőben kezdődött. Magyarország elmaradt az EU átlagától és jelentősen eladósodott, ezen kell változtatnia a kormánynak - mondta el Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára.

A foglalkoztatás rendkívül alacsony, a szakképzési politika pedig nem hatékony. A kormány által ígért plusz 1 millió foglalkoztatottal csak azt a szintet érnénk el, amelyen ma tart Csehország.

Élő videóközvetítés és a konferencia további megszólalói itt

Ami a gyógyszerkasszát illeti: ha bázisáron tekintjük a kiadásokat, 2000 előtt 300 milliárd forint alatt volt a kiadás, most 343 milliárd forint. Nemzetközi összevetésben sokat költünk gyógyszertámogatásra, ami sajnálatos, hogy ezt olyan struktúrában tesszük, amelyben az egészségügyre fordított költségek GDP-arányosan alacsonyak.

Az adósságszolgálat 1000-1100 milliárd forint, vagyis annyit költünk adósságfinanszírozásra, mint egészségügyre. A magyar államadósság finanszírozása tehát rendkívül drága. Ha az SZKT és a konvergencia program megvalósul, csökkenhet az államadósság és az államháztartási hiány, a makropálya pedig meghatározza az egészségügyre fordítható forrásokat is. Az optimista pálya 4-6, az óvatosabb 3 százalék körüli gazdasági növekedést feltételez, mindkét verzió esetében teljesítenünk kell a hiánykövetelményt. Ugyanakkor az egészségügyben a járulékbevételek csökkennek és egyre nagyobb központi költségvetési finanszírozást igényel a szektor.

egészségyü adósságszolgálat konferencia Nemzetgazdasági Minisztérium bannai péter kamat
Kapcsolódó cikkek