Cégvilág

Az összeomlás szélén a mega olajüzlet

Lejárt a BP és a Rosznyeft kötendő üzletre vonatkozó határidő, a két cég eddig nem tudott megegyezni arról a partnerségi szerződésről, amely lehetővé tenné a részvénycserét és az északi-sarki olajkincs kiaknázására vonatkozó projekt elindulását.

Ez év januárjában a brit olajóriás és a Rosznyeft orosz olajkonszern 16 milliárd dollár összegű részvénycseréről állapodott meg az energiában gazdag Északi-sarki lelőhelyek közös kitermelésére. Noha a szerződést támogatta Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, annak hatályba lépését meghiúsította a londoni illetékes bíróság és a stockholmi bíróság, miután a döntést megtámadta perrel a TNK-BP orosz részvényeseit tömörítő AAR.

A konzorcium azt állította, hogy a cég beleegyezésük nélkül nem köthetett volna üzletet a Rosznyefttel. Mint arról beszámoltunk, a stockholmi választott bíróság úgy döntött, hogy a BP és a Rosznyeft  megvalósíthatja az egymás közti részvénycserét, amennyiben a TNK-BP a Rosznyeft beleegyezésével csatlakozik az Északi-sarki projektjükhöz.

A határozat megengedi a BP-nek és az AAR konzorciumnak, hogy az Északi-sarkon kínálkozó lehetőséget biztosítsa a TNK-BP-nek, a Rosznyeft beleegyezésétől függően. A szerződés teljesítésének  további feltétele, hogy a BP és  Rosznyeft a részvénycsere eredményeként kapott bármilyen részvényt csak befektetési célokra használja fel. A két cégnek május 16-ig kellett volna megállapodnia, ez azonban nem sikerült.

Mindazonáltal a The Moscow Times keddi szerint a tárgyalások folytatódhatnak a BP, a Rosznyeft és az AAR között. Az orosz befektetők elvileg elfogadták a 30 milliárd dolláros árat a TNK-BP-ből történő kivásárlásukért, de arról nem tudtak megegyezni, a BP és a Rosznyeft mekkora részvénytőkét engedjen át az AAR-nek. Elemzők korábban emlékeztettek arra, hogy az északi-sarki projekt túl fontos a Rosznyeftnek ahhoz, hogy a bírósági döntés miatt lemondjon róla, viszont az AAR-t nem akarja bevonni az üzletbe. Ezért az AAR számára adott a lehetőség arra, hogy aránytalanul magas árat csikarjon ki azért, hogy félreálljon az útból.

A The Moscow Times megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin miniszter hétfőn távol tartotta magát a viaskodástól. "Putyin nem vett és nem is fog részt venni a BP és Rosznyeft között létrejött szerződésben – közölte a Reutersszel Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője. Ugyanakkor érintettsége nyilvánvaló, hiszen a Rosznyeft többségi állami tulajdonú cég, amelyet Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes vezet.

 

aar TNK-BP bíróság Rosznyeft részvénycsere BP északi-sark
Kapcsolódó cikkek