Cégvilág

Drága a villany? Termeljen áramot otthon a saját kazánnal

Egy holland fejlesztésnek köszönhetően a hagyományos erőművek 40 százalékos hatásfokát messze meghaladó, 107 százalékos hatékonysággal termelhet ezentúl mindenki elektromos áramot otthon, a saját gázkazánjával. Az új eljárás alkalmazásával 60 százalékkal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. A háztartások fel nem használt többlettermelését az áramszolgáltatók megvásárolják.

A fűtés és a vízmelegítés mellett áramot is termel a most kifejlesztett új gázkazán. Az áram generálása ugyanúgy 107 százalékos hatásfokkal történik, mint a kondenzációs kazánok hőtermelése. Ez lényegesen magasabb, mint a hagyományos erőművek esetében megszokott 40 százalékos hatásfok, egyúttal 60 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással jár – nyilatkozta a készüléket gyártó Remeha magyarországi képviseletének műszaki igazgatója. Gaál Csaba hangsúlyozta, ugyanennyi megtakarítást eredményezne, ha a család négy hónapra leállítaná az autóját – 20 000 kilométeres éves futásteljesítményt és középkategóriás gépkocsit feltételezve.

A szaknyelven kombinált hőerőmű az iparban már ismert megoldás, a háztartási felhasználás előtt azonban csak a mostani továbbfejlesztés nyitotta meg az utat. Nyugat-Európában már elkészítették az otthon megtermelt, felesleges villamosenergia értékesítésének szabályozását, így elindulhatott a sorozatgyártás és a Benelux államokban, Németországban valamint Nagy-Britanniában már kapható a termék.

A berendezés iránt Magyarországon is fokozott a szakmai érdeklődés, az energiaszolgáltatók, köztük kiemelten a Főgáz Zrt. együttműködésével két mintaprojekt kiépítése tart, amelyek segítségével a konkrét gyakorlati részletek tisztázására, a hazai piaci keretek rögzítésére kerül sor – mondta el a vezető.

A mikrogenerációs technológiák azonnali gazdasági előnyöket nyújtanak, legelőnyösebben ott, ahol a gáz olcsóbb az elektromossághoz képest, így Magyarországon is. A házi kombinált mikro hőerőművek az energiatakarékosság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén jelentős helyi és összgazdasági előnyt nyújtanak, de például széles elterjedtség esetén feleslegessé válik új gázerőmű üzembeállítása is. Másodlagos járuléknak nevezik a szakemberek, hogy egy új erőmű építését nem egy lépéssel, hanem fokozatosan teszi feleslegessé, emellett a társadalmat környezettudatossá neveli úgy, hogy közben kézzelfogható a lakosság számára a megtérülés.

Mivel a kondenzációs kazánok hatásfoka gyakorlatilag már tovább nem volt növelhető, kézenfekvő volt a kapcsolt hőtermelő berendezések felhasználása kis, házi erőmű létrehozásával, nevezetesen egy kondenzációs kazán összeépítése egy jó hatásfokú Stirling-motorral – magyarázza Gaál Csaba. Amint a kombinált mikro hőerőmű elkezd hőt termelni, elindul az áramtermelés is. A saját részre szükséges elektromos energia körülbelül kétharmada előállítható ilyen módon. A berendezés csatlakoztatása és üzembe helyezése is ugyanúgy történik, mint egy kondenzációs kazáné, még az elektromos áramot is a megszokott csatlakozókon keresztül adja le.

Az előállított áram (egy kilowatt óránként) a háztartás számára a meglévő vezetékeken keresztül felhasználható. Amikor a háztartás áramfelhasználása ennél kevesebb, a fennmaradó mennyiséget egy oda-vissza számláló árammérőn keresztül be lehet táplálni az elektromos ellátói hálózatba. A betáplált energiát a szolgáltatók kötelesek megvásárolni, melyért jelenleg a mindenkori villamos energia árát fizetik meg a cégek.

háztartás villamos energia kazán Stirling-motor remeha ármatermelés
Kapcsolódó cikkek