Cégvilág

Egymást "falják fel" az ingatlan-tanácsadók

Mozgalmas időszakot él át a nemzetközi ingatlan-tanácsadó szakma, hiszen két meghatározó szereplő is csábító lett a versenytársaknak.

Előbb az angol hátterű, de már francia túlsúlyban lévő DTZ-ről derült ki, hogy felvásárolnák, pár nappal rá kitudódott, hogy a Jones Lang LaSalle szemet vetett egyik legnagyobb konkurensére, a szintén angol hétterű King Sturge társaságra. A felvásárlók komoly növekedési potenciálhoz juthatnának, míg a felvásároltak akár örökre el is tűnhetnek az ingatlanpiacról.

Megvenni, majd továbbértékesíteni

A globális ingatlan-tanácsadó, a DTZ menedzsmentje május közepén megerősítette, hogy több lehetséges céggel is tárgyal a cég felvásárlásáról. A cég vezetése nem közölte, hogy kik lehetnek a lehetséges vevők. A brit Daily Telegraph értesülése azonban megnevezte a legkomolyabb érdeklődőt: úgy tudják, hogy a DTZ-t a jelenleg is 53 százalékban tulajdonos francia SGP vásárolná fel. A brit lap szerint a francia családi vállalkozás felvásárolná a DTZ maradék részvényeit, hogy az egész céget azonnal továbbértékesítse a szintén francia BNP Paribas Real Estate-nek, így a pénzintézet a brit székhellyel rendelkező ingatlan-tanácsadó cégek közül a negyedik legnagyobbat hozhatja létre.

Elemzők szerint a francia család kismértékű, mintegy 3 millió fontnyi profittal számolhat az ügylet nyélbe ütése esetén. A jelenlegi adatok szerint 60 pennyt adnának egy részvényért, a tranzakció összesen 76 millió fontjába kerülne a francia családnak. Az ajánlott árral az egész céget 162 millió fontra értékelik, így a korábbiakhoz képest sokkal alacsonyabb áron juthatnának hozzá. Az SGP több lépcsőben szerzett részesedést a DTZ-ben. 2005 és 2008 nyara között 29 százaléknyi üzletrészt vett meg, majd 2008 decemberében emelte részvényeinek arányát 53 százalékra. A Property Week szerint a vételár az időszakban többször is változott, előfordult, hogy 6,61 fontot is fizettek, de vettek részvényeket 1,91 fontért is. Elemzők szerint az SGP eddig összesen 83 millió fontot költött a DTZ megszerzésére az elmúlt hat évben. A felvásárlás hírét a pénzpiacok is nagy örömmel fogadták: a DTZ részvényeinek ára rövid időn belül mintegy 30 százalékot emelkedett a londoni értéktőzsdén.

Az angol hátterű nemzetközi ingatlan-tanácsadó a világ 42 országának 140 városában 10 ezer szakemberrel van jelen, ebből harmincan dolgoznak Budapesten. Az anyacéget elsőként vezették be a londoni tőzsdére az ingatlan-tanácsadók közül. Kínában piacvezető szerepet tölt be. A cég május elején kötött egy megállapodást a Baltikumban egy helyi szereplővel a DTZ ügyfeleinek kiszolgálásáról.

Egyesüléssel az első lehet

Egy másik megállapodás sikere múlik azon, hogy árbevétel szerint az Egyesült Királyság legnagyobb ingatlan-tanácsadója jöhessen létre. A múlt héten arról cikkezett az angol szaksajtó, hogy a Jones Lang LaSalle (JLL) felvásárolná egyik riválisát, a King Sturge-öt. A Property Week információja szerint a tőzsdén jegyzett JLL 183 millió eurót (160 millió fontot) fizetne a nála kisebb ingatlan-tanácsadó cégért. Az esetleges összeolvadás után a King Sturge neve eltűnne az ingatlanpiacról. Az egyesüléssel a közös cég sikeresen üzemelhetne azon a piacon, amelyiken a legnagyobb szereplőnek egyértelműen a Savills számít. Ennek megfelelően egy olyan cég jöhetne létre, melytől a konkurencia komolyan tarthat, az ügyfelek pedig tisztelhetnek. A 250 éves King Sturge eladásáról a héten döntenek az érintettek.

A Jones Lang LaSalle összesen 60 országban 180 irodát működtet és a cégcsoport 2010-es globális árbevétele meghaladta a 2 milliárd eurót. A King Sturge összesen 45 országban van jelen. A társaság az Egyesült Királyságon belül 137 millió font árbevételt ért el a 2011 áprilisával zárul üzleti évében, azon kívül további 21 millió font áll a bevételi sorban. Mindkét ügynökség jelen van Magyarországon is és évek óta meghatározó szereplői a hazai ingatlanpiacnak.

Természetes folyamat

A felvásárlási szándékok nem lepték meg az ingatlanszakmát. Miután ki így, ki úgy, de túlélte valahogy a mostani válságot, mindenki elhatározta, hogy ezen soha többé nem akar keresztülmenni, amit legjobban csak biztos növekedéssel, így akár egy jól irányzott felvásárlással lehet megúszni. Az is tény, hogy a gyengébben működő tanácsadók számára ma még járható út az, hogy az értékesnek tekinthető hálózatukat eladják egy nagyobb játékosnak, ellenkező esetben szinte csak a leépülés a jövő.

Jones Lang LaSalle ingatlan Kingsturge DTZ
Kapcsolódó cikkek