Cégvilág

Ivy Bridge - Új dimenzióba lépett az Intel

Az Intel bemutatta első, háromkapus struktúrával épülő tranzisztorait, amelyet a következő generációs, 22 nanométeres chipgyártási technológiában használ majd.

A processzorokat alkotó tranzisztorok eddig két dimenzióban dolgoztak, két kapuval rendelekeztek. Az Intel viszont most új korszakba lép azzal, hogy háromdimenziós szerkezetben építi tranzisztorait, amelyek így három kapuval rendelkeznek, lehetővé téve a nagyobb adatsebességet. A világ első számú chipgyártója ezeket a modern tranzisztorokat építi majd a 22 nanométeres technológiával készülő chipekbe, vélhetően 2012-től.

Moore törvénye szerint a technológia legalább két évig meghatározó lesz a technológiai szektorban és – az Intel vezető mérnöke szerint – a jelenlegi, 32 nanométeres építési módhoz képest kétszeres tranzisztor sűrűséget tesz lehetővé.

A The Register emlékeztet arra, hogy az Intel az új, háromdimenziós technológiát alkalmazza majd a 22 nanométeres Ivy Bridge processzorokon, ezzel a cég egy csapásra két jelentős újítást is bevezet. Ehhez a vállalatnak át kell alakítania a gyártósorokat, erre vélhetően 2011 végén kerülhet sor. Később az Ivy Bride is helyet kap az Intel standard, Core családjában, csakúgy, mint a szerverekbe szánt Xeon termékcsoportban. Az Intel emellett közölte, hogy idővel az alacsony fogyasztású, mobilkészülékekbe szánt Atom processzorcsalád is átáll majd 22 nanométerre. Ha ez megvalósul, az amerikai óriáscég javíthatja pozícióját a mobil iparágban, ahol eddig még nem sikerült áttörést elérnie az olyan cégekkel szemben, mint a Samsung vagy a Qualcomm.

 

processzor chip ivy bridge core atom chipgyártó Intel xeon
Kapcsolódó cikkek