Cégvilág

Jó áron jó helyen nyaralna? - Nézzen körül itthon

A Bank Austria (www.bankaustria.at) és a Statistik Austria (www.statistik.at) napokban frissen publikált elemzései szerint idén is Magyarország számít az egyik legkedvezőbb ár-érték arányú turisztikai célországnak, ahol a legtöbbet ér az osztrákok nyaralásra szánt pénze. Idén Magyarországon közel másfélszer több turisztikai szolgáltatást lehet vásárolni ugyanannyi pénzből, mint a szomszédos Ausztriában.

A Bank Austria számításai szerint az osztrákok kedvelt úti céljai közül a szolgáltatások kedvező árát számítva idén Magyarország az Európai Unióban abszolút piacvezető: 100 Ausztriában megkeresett euró 138-at ér, ha nálunk költik el.

A Statistik Austria kalkulációja szerint még kedvezőbb a kép vásárlóérték paritáson számítva: 50 százalékos az árelőnyünk, azaz másfélszer több turisztikai szolgáltatást tudnak vásárolni az osztrákok nálunk, mintha otthon költenék el ugyanezt a pénzt.

A Bank Austria „Urlabseuro” listáján hazánkat egyedül Törökország előzi meg (143), s olyan kedvelt turisztikai célországokat hagyunk magunk mögött, mint Horvátország (137), Görögország (107), Franciaország (102) és Olaszország (99). Tekintettel arra, hogy egybehangzó felmérések szerint az osztrákok számára nyaralási célpontjuk kiválasztásánál elsőrendű szempont a kedvező ár-érték arány, így a turisztikai főszezon előtt publikált „elfogulatlan és pártatlan” számítások igen biztatóak az Ausztriából várható vendégforgalmunk idei alakulását tekintve is.

Az euró magyarországi kedvező vásárlóértékét utazási érvként használva a Magyar Turizmus Zrt. az osztrák piacon idén is folyamatosan szervez kampányokat. A külképviselet sajtóközleményekkel, tanulmányutakkal, online akciókkal, hirdetésekkel, hírlevelekkel és sajtótájékoztatókkal hívja fel az osztrákok figyelmét, hogy nyaralásra szánt pénzük Magyarországon könnyen „gyarapítható.”

Az Ausztriából hazánkba irányuló turisztikai forgalom az elmúlt években töretlen növekedést mutat. A gazdasági válság és az erőteljes osztrák belföldi kampány ellenére az elmúlt két esztendőben Ausztriából évről évre folyamatosan nőtt az érdeklődés hazánk turisztikai kínálata iránt. 2010-ben minden eddiginél több osztrák vendégéjszakát regisztráltak a hazai kereskedelmi szálláshelyek, ahol 268 ezer osztrák vendég 742 ezer vendégéjszakát töltött el.

Figyelembe véve, hogy az osztrák piac esetében a végleges statisztikai adatok az előzetesnél mintegy 10-12 ezer vendégéjszakával magasabbak, így becslések alapján az éjszakázások száma tavaly meghaladta a 750 ezret, amely – az összehasonlítható mutatók alapján – minden idők legjobb Ausztriából érkező vendégforgalmának számít.

Hazánk számára a TOP 10 turista-küldőország alkotta piaci tortából Ausztria részesedése mára 12 százalékosra nőtt, s a jól költő osztrák turista megbecsült és tárt karokkal várt vendégnek számít Magyarországon. Ausztria hazánk második legnagyobb turisztikai küldőpiaca, ahonnan az éves turisztikai költés az elmúlt évek átlagában 90 milliárd forintra tehető.

Magyarország a rövidebb szabadságolások számára dobogós célország az osztrák turisták számára, akik főleg az egészségturisztikai szolgáltatásokat és kulturális programokat keresik nálunk. További pótlólagos vendégforgalom gyarapodás mára elsősorban a fiatalabb korosztály köréből, illetve a kelet-magyarországi régiók részesedésének növelésével lehetséges.

vendégéjszaka turizmus küldőpiac költés egészségturizmus euró Ausztria
Kapcsolódó cikkek