Cégvilág

Keletről diktálják a napirendet

Új kereskedelmi megállapodást szeretne Japán a G8 deauville-i csúcstalálkozóján.

Bár a közel-keleti események eleve a G8-csúcstalálkozó főbb napirendi pontjai között szerepeltek, a fellángoló jemeni harcok mégis jelentős hangsúlyeltolódást okoztak a tanácskozáson.

Eredetileg a Tunéziának és Egyiptomnak szóló segélyprogramok elfogadása lett volna az egyik fő témája a tegnap kezdődött találkozónak, amelyre több észak-afrikai vezetőt is meghívtak. Hétfő óta azonban Jemenben több mint 40 ember halt meg a kormányerők és az ellenzékiek összecsapásaiban.

Több vezető politikus az erőszak azonnali beszüntetését és a 33 éve hatalmon lévő Ali Abdullah Szaleh elnök lemondását követelte. Közben sürgették az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy minél előbb vegye napirendjére a témát. „Továbbra is támogatjuk az egységes és stabil Jement, és továbbra is támogatjuk Szaleh távozását, aki állandóan beleegyezett a lemondásba, majd állandóan visszakozott ezen megállapodásoktól” – mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Reuters beszámolója szerint.

A hangsúlyeltolódások háttérbe szorítják a vendéglátó Nicolas Sarkozy próbálkozásait is, hogy a G8-csúcs egyik központi témájává tegye az internet szabályozásának kérdését. A francia elnök a hét elejére kétnapos konferenciára hívta az internet és a médiaipar főbb képviselőit, ahol többek között a szerzői jogok védelméről és az internetezők adatbiztonságáról tárgyaltak. A szerényen e-G8-nak keresztelt találkozó eredményeit néhány csúcsvezető mutathatja be a legfejlettebb országok és Oroszország vezetőinek.

A japán miniszterelnök is kevesebb figyelmet kaphat, de vélhetőleg így is eléri célját, és megszerzi az európai vezetők támogatását egy új kereskedelmi megállapodáshoz. Kan Naoto arról próbálja meggyőzni partnereit, hogy ha megnyitják piacaikat a japán előtt, az sokat segíthet az ország gazdaságának talpra állításában.

G8 Clinton csúcstalálkozó ENSZ naoto
Kapcsolódó cikkek