Cégvilág

Teljes gőzzel folyik a chipháború - Az óriás alulmarad?

Az Intel az Apple készülékeihez gyártana chipeket, hogy ezzel kiszorítsa a mobilpiacról az ott vezető szerepet betöltő Samsungot. Eközben az olyan kiscégek, mint a Qualcomm, jelentős előnyre tesznek szert azzal, hogy alacsony fogyasztású, mobilra optimalizált lapkákkal állnak elő. Hogyan alakul a hatalmi harc az óriás Intel és a kis újítók között?

Az Intel processzorai hajtják a világ PC-inek 80 százalékát, vagyis az asztali számítógépek piacán egyeduralkodó az amerikai vállalat, amely idén osztalékot emelt és remek negyedéves eredményjelentése lendületet adott a Wall Streetnek. De akad egy probléma: a vállalat eddig nem vetette meg a lábát a mobileszközök piacán.

Az Intel zászlóshajóinak tekintett chipjei ellen sok szakértő a túl magas áramfogyasztást hozza fel, ami személyi számítógépeknél nem gond, a kis akkumulátor kapacitású mobil eszközöknél viszont igen. Ráadásul a chip piac „kistigrisei” olyan, elsősorban mobiltelefonokban használt chipekkel hódították meg a gyorsan fejlődő piacot, amelyek nem az Intel által a kezdetek óta használt, a PC-knél meghatározó x86-os architektúrával készülnek.

Az Intelnek különös a mobilszektorhoz fűződő viszonya, hiszen 2006-ban már kiszállt az üzletágból és eladta a mobil divízióját. Majd tavaly visszatért a terepre azzal, hogy megvásárolta a német Infineon mobil részlegét 1,4 milliárd dollárért. Az Intel ezzel egy nagy presztízsű piaci szereplőt szerzett meg, csakhogy bár a vállalat többek között az Apple iPhone-jai számára is gyárt chipeket, a globális részesedése a Gartner szerint csak 5 százalék. Egyes elemzők szerint az Intel túl későn kapcsolódik be újra a szektorba, de tény, hogy a cégnek hatalmas készpénztartalékok állnak rendelkezésére a termékfejlesztésre.

A vállalat egyébként a jelek szerint egyelőre nem tervez újabb akvizíciót, hanem saját termékpalettáját igyekszik a táblák és okostelefonok világához igazítani. Április közepén bejelentette egy új, tábla-PC-khez alkalmas processzor gyártását, a közelmúltban pedig a Piper Jaffray elemzői megpendítették, hogy az Apple számára kínálna chipeket. A táblák piacát egyelőre kétségtelenül uraló Apple jelenleg a Samsungtól vásárolja az A4 és A5 típusú chipek jelentős részét. Egy a közelmúltban kötött megállapodás nyomán szintén az Apple beszállítója lett a tajvani TSMC és most a jelek szerint az Intel is szeretne részt kapni az óriásvállalat megbízásából.

Félvezető szektor

1.Intel

2.Samsung

3.Apple

4.Texas Instruments

5.Toshiba

6.Hynics

7.Renesas

2010 (Forrás: IDC)

A két óriáscég közeledésének érdekes vonása, hogy az Apple szerzői jogsértésre hivatkozva pert indított a Samsung ellen, azt állítva, hogy a Galaxy Tab csak az Apple iPad „szolgalelkű” másolásából született. Az akció nem meglepő, mivel a Galaxyt az elemzők többsége az iPad jelenlegi legnagyobb riválisának tekintik. És hogy hogy jön a képbe az Intel? A Samsung a Google Android operációs rendszerével hajtja a tábla gépét, a Google pedig számos területen, például internetképes televíziók gyártásában is együttműködik az Intellel. Sőt, április 20-án az Intel bejelentette, hogy saját tábláira az Android legújabb, Honeycomb becenevű operációs rendszerét telepíti.

Az Intel tehát a Microsofttal több évtizede tartó együttműködése ellenére egyértelmű támogatását fejezte ki a Google mellett, de eközben a bizonyos tekintetben a Google riválisának tekinthető Apple felé is szeretne közeledni. Egyrészt a kifejezetten hordozható készülékekhez fejlesztett Atom processzorcsalád segítségével, másrészt egy új,  okostelefonokra optimalizált termékcsoporttal is, amelynek bemutatója még várat magára.

Eközben a riválisok – finoman szólva – nem tétlenkednek. A Texas Instruments (TI) április elején közölte, hogy 6,5 milliárd dollárért felvásárolná a National Semiconductort. Ha az amerikai versenyhatóság jóváhagyja az üzletet, akkor a TI a teljes félvezetőpiac harmadik legnagyobb szereplőjévé válhat az Intel és a Samsung mögött. A TI egyébként a bejelentéskor aktuális árfolyamhoz képest 78 százalékos prémiumot ígért a National Semiconductor papírjaira, az elemzők legnagyobb meglepetésére. A szakértők szerint vagy értékes szabadalom vagy további kérők álltak a vonzó ajánlat mögött. A TI a Motorola Xoom tábláját és az Apple iPodot is ellátja chipekkel.

A félvezető szektor bevételei 24 százalékkal, 282 milliárd dollárra emelkedtek 2010-ben az IDC adatai szerint, idén 6-8 százalékos emelkedéssel számol az elemző cég. A számítástechnika 39 százalékkal a legnagyobb chipfogyasztó szegmens, de 28 százalékkal követi a kommunikációs ágazat. A mobilszektor fontosságát jól jelzi, hogy 2010-ben a táblákból és e-olvasókból származó chipgyártási bevétel 2 000 százalékkal emelkedett és az IDC idén is 120 százalékos növekedésre számít.

2.Samsung

3.Apple

4.Texas Instruments

5.Toshiba

6.Hynics

7.Renesas

2010 (Forrás: IDC)

-->

chip Apple IDC chipgyártó Texas Instruments Intel Samsung félvezető
Kapcsolódó cikkek