Cégvilág

3 milliárdért telepít biomassza kazánokat a Hungrana

Évi 50-60 millió köbméterre csökken a Hungrana gázigénye a most indított, hárommilliárd forintos beruházásnak köszönhetően.

Több mint hárommilliárd forintos ráfordítással biomassza-kazánokat telepít Szabadegyházán a Hungrana Kft. Az átadás 2012 áprilisára várható. „A három új kazánt a fejlett mezőgazdasági kultúrájú Dánia cége, a Weiss szállítja” – válaszolt a Világgazdaság Online-nak Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója.

A beruházásnak köszönhetően a társaság leállíthatja két gázturbinája közül a nagyobbat és a régebbit, és kikapcsolhatja a gázkazánjait is. Jelenleg évi 120 millió köbméter gázt használ fel, a mennyiség a biomassza kazánok üzembe helyezése után évi 50-60 millió köbméterrel csökkenhet. A megtakarított gázból megoldható lenne Győr távhőellátása is.

A biomassza kazánokat telepítő projetkcége, a Hungranatrans Kft. az összeg harmadához az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében jutott, a többit önerőből fedezi. Korábbi fejlesztéseit kizárólag önerőből valósította meg.

A biomassza kazán projekt 150-160 új munkahelyet jelent a cégen belül, a szállító vállalkozások és a megzőgazdasági termelők körében. A Hungrana kezdeményezése illeszkedik a károsanyag kibocsását csökkentését elváró uniós direktívához és a hazai hasznosító cselekvési tervhez is. Utóbbi szerint 2020-ra a biomassza képviseli a teljes magyarországi megújuló alapú energiatermelés közel felét. Ehhez a mostani, 800 ezer tonna olajegyenértékkel szemben 2020-ra 1,2 millió tonnányira kell növelni a fűtésre felhasznált biomassza mennyiségét. A Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó vállalata, évi egymillió tonna kukoricát vásárol és dolgoz fel. A gabona minden részét hasznosítja, ám ehhez nagy mennyiségű, gázból nyert hőt és áramot használ fel.

A biomassza kazánok üzembe helyezésével leállíthatja gázturbináját és gázkazánjait. Ezzel évi 50 millió köbméter gázt takarít meg, ennyi elég lenne a győri távhőszolgáltatás ellátására. A Hungrana cukor és keményítő termékei számos hazai élelmiszerben, sőt, azok papír csomagolásában is megtalálhatók. A cég gyárt E85-ös t bioetanol üzemanyagot is, amely már 400 hazai kútnál tankolható.

Az IGN Montivo kapta a megbízást

A kivitelező az IGN Montivo Kft., amelynek jórészt szénhidrogén-ipari, főleg a Molhoz köthető referenciái vannak. A hárommilliárdos megbízást elnyert társaság két hazai magánszemély (Szárits László, Sut László) valamint egy olyan társaság tulajdona, amelyet két hazai cégen keresztül a Liechtenstein fővárosában, Vaduzban bejegyzett Rolesa Holding ellenőriz. Lengyel Attila tájékoztatása szerint az IGN Montivo már három éve is dolgozott a Hungranának, annak megelégedésére, ezzel e-aukción kellett versenyre kelnie a megbízásért. 7-8 riválisa lehetett.

Lengyel Attila -->

Rolesa weiss IGN Montivo Hungrana Lengyel Attila biomassza-kazán
Kapcsolódó cikkek