Cégvilág

Egy haldokló fajta: Amerika leggyorsabb autói - Képek

A Fortune szerint a gyors, nagy fogyasztású autók korszakának lassan vége a klímaváltozás, a magas benzinárak és a Washington által vezérelt célzott támogatások hatására. A lap mindenesetre összegyűjtötte az Egyesült Államokban kapható tíz leggyorsabb autót.

A listán helyet kapott a Corvette ZR1 – a legendás típus zászlóshajójának végsebessége 330 kilométer/óra és 3,3 másodperc alatt gyorsul százra. Ez nem is csoda, hiszen a V8-as motorral szerelt sportautó 638 lóerővel büszkélkedhet. És bár a Top Gear csapata szerint az autó elektronikai berendezéseivel akadnak gondok, de ez nem számít, hiszen nincs még egy autó, ami egyszerre lenne ilyen erős és szép.

Egy árnyalattal magasabb, 331,5 kilométer/órás csúcssebességre képes a Ford GT, de a 100 kilométer/órás sebességet a versenytársához hasonlóan 3,3 másodperc alatt éri el. A GT, amelynek sorozatgyártása 2006 szeptemberében véget ért, annak az eredeti GT40-nek az utóda, amely a hatvanas években sorra nyerte a 24 órás Le Mans-i versenyeket.

A következő helyezett is egy "dinoszaurusz" hiszen a Dodge Viper SRT10 2010-es modellje egy legendásnak mondható sorozat utolsó tagja., ráadásul 600 lóerős, V10-es motorja sem éppen mai gyerek. A típus rajongóinak 2012-ig kell várniuk az új verzióra, addig is be kell érniük a tavaly, 325 kilométer/órás végsebességű példánnyal, amely 3,7 másodperc alatt ugrik százra.

"Mindössze" 305 kilométer órás végsebességre képes, a százat pedig 3,9 másodperc alatt éri el a Cadillac CTS-V. Viszont kapható szedán, kupé és sportwagon kivitelben is és a Fortune szerint bármelyikkel el lehet hozni a gyerekeket az iskolából. A GM egyébként az autó teljesítményét bizonyítandó kipróbált egyet a németországi Nürburgringen és sebességrekordot ért el a gyári gumikon futó, tömeggyártott szedánok között.

A következő egy háromgenerációs sportautó család legfiatalabb, idei tagja. A Dodge Challenger SRT8 392 292 kilométerórára képes és 4,7 másodpercre van szüksége a százhoz. A klasszikus vonalvezetést követő frissített modellt a Chrysler ikonnak számító Hemi motorja hajtja, 470 lóerős kivitelben.

Meglepő, de egy terepjáró is bekerülhet a leggyorsabbak közé, név szerint a Jeep Grand Cherokee SRT8, a maga 242 kilométer/órás maximumával és 4,5 másodperces teljesítményével. A Jeep egyébként 13 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint elődje és 2012-ben érkezik a következő verzió.

A lista következő tagja viszont a sportautók királynője: a Shelby GT500 idén egy teljesen új, 5,4 literes motorral érkezik, amely 46 kilóval könnyebb, mint az elődje és 550 lóerőre képes. Az autó 4,3 másodperc alatt éri el a százat, viszont a Ford 249,5 kilométer/órára korlátozza a csúcssebességet.

A jelek szerint V8-as motorral is jó teljesítmény lehet elérni, ezt mutatja a Lincoln MKS EcoBoost, illetve a Ford Taurus SHO. A két szedán mechanikusan egyezik és nagyjából egyforma erősek: 215 kilométer/órára képesek és 5 másodperc alatt gyorsulnak százra.

A lista egyetlen villanyautója a Tesla Roadster, tőle a 201 kilométer/órás maximum is jónak számít, csakúgy, mint a 3,7 másodperc alatt elért 100 kilométer/óra.


[enews_gallery id='230600']

shelby Ford leggyorsabb Cadillac hemi amerikai
Kapcsolódó cikkek