Cégvilág

Ellátta a gazdák baját a németországi járvány

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mi okozza az Európa-szerte terjedő hasmenéses járványt, de komoly problémákat okoz az az alaptalannak bizonyult feltételezés, miszerint a spanyol uborka a bűnös.

Számokban egyelőre nehezen kifejezhető, de mindenképpen óriási károkat okoz az európai zöldség- és gyümölcspiacnak a németországi hasmenéses járvány okozta bizonytalanság. A hétvégén és a hét elején még azt közölték hamburgi kutatók, hogy a Spanyolországból származó biouborka tehető felelőssé a járványért. Kedden azonban a német intézet beismerte, hogy újabb laboratóriumi vizsgálatok kizárták ezt a gyanút. Így most – bár senki sem tudja pontosan megmondani, mi okozhatja – egyelőre csak valószínűsítik, hogy a zöldségfélék fogyasztása állhat a háttérben.

A napok óta tartó bizonytalanságra a fogyasztók egyértelműen vásárláscsökkentéssel válaszoltak Nyugat-Európában és Magyarországon is. A magyar termelőket különösen érzékenyen érinti a probléma. Nemcsak a belföldi fogyasztás esett ugyanis vissza, hanem a Németországba irányuló is. Nem járnak jobban a külföldi termelők sem. Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosa keddi nyilatkozatában figyelmeztetett: sürgősen vissza kell állítani a fogyasztói bizalmat, mert „a bizalmi válságnak komoly gazdasági hatása lehet, amely visszahat az ágazatra”. Hozzátette: feltételezéseket nem szabad hangoztatni, mert csődbe mehet az EU egész zöldségágazata.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Németország E. coli hasmenés spanyol uborka
Kapcsolódó cikkek