Cégvilág

Feketelistázás a vád - Óriási kártérítési per a Google ellen

Az 1plusV nevű francia cég kártérítési pert indít az amerikai keresőóriás ellen, azt állítva, hogy a cég piaci erőfölényét kihasználva próbálta a szolgáltatásait kiszorítani a piacról.

A Search Engine Land szerint az 1plusV vélhetően "vérszemet kapott" az Európai Bizottság döntésétől, miszerint trösztellenes eljárás indul a Google ellen, ezért most egyénileg is pereli a keresőcéget, 421 millió dolláros kártérítést követelve.

A francia vállalat azt állítja, hogy a Google harminc, általa üzemeltett portál forgalmát csökkentette radikálisan azzal, hogy "feketelistára" tette azokat. A cég emellett felrója a Google-nak, hogy indokolatlan előnyt biztosít magának az internetes keresési piacon azzal, hogy csak a Google AdSense technológiáját használó cégeknek biztosít hozzáférést a reklámbevételekhez. A periratok szerint a Google a versenytársai háttérbe szorítására használja az általa minőségi követelménynek nevezett szűrőt és emellett manipulálja a keresési találatok sorrendjét azzal, hogy saját szolgáltatásait rangsorolja előbbre.

A felperes 1plusV egyébként egyike azoknak a cégeknek, amelyek korábban az Európai Bizottsághoz fordultak a Google állítólagos versenykorlátozó magatartása miatt. Hasonló eljárás folyik a Google ellen az Egyesült Államokban is, ugyanakkor jelentős különbség, hogy a Google Európa egyes országaiban 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, így a kontinensen esélye sincs az érvényesülésre azoknak a netes cégeknek, amelyek nem szerepelnek előkelő helyen a Google keresési listáján. A Search Engine Land megjegyzi, hogy a legtöbb esetben a keresőóriás egyezséget kötne egy hasonló per helyett, most azonban még az igen magas kártérítési igény ellenére sem feltétlenül érdemes ezt a megoldást választani, hiszen ez zöldlámpát jelentene a többi

per trösztellenes feketelista keresési találat Google kártérítés keresés
Kapcsolódó cikkek