Cégvilág

Figyelmeztető jeleket ad már a magyar húzóágazat is

Tavaly január óta a leglassabb ütemben, 6,9 százalékkal növekedett a magyar ipari termelés áprilisban – derült ki a KSH előzetes számaiból.

A munkanapok eltérő számát is figyelembe véve azonban az előző havinál hajszálnyival magasabb, 9,5 százalékos növekedés adódik, ami már közelebb van az első negyedév átlagához. A tavalyi, jellemzően jóval 10 százalék fölötti bővüléshez képest azonban érezhető a lassulás, szakértők azonban számítottak erre.

A fékeződés a vártnál valamivel korábban kezdődik az elmúlt hónapok adatai alapján – véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. A csehországi adatokkal, a német és más európai beszerzési indexekkel egybecseng a gyenge magyar adat. A megszorítások, a gyenge hazai fogyasztás és beruházás is ugyanerre figyelmeztet, ezért a szakértő idén már csak 7,5-8 százalékos ipari bővüléssel számol a 2010-es 10,5 százalék után.

Hosszabb távon még mindig némi reményt adnak a jövőre már részben termelő autóipari óriásberuházások. Ezek jelentős lökést adhatnak a termelésnek és egyben az exportnak is, egyes becslések 20 százalékos teljesítményjavulást sem tartanak kizártnak. Az elmúlt másfél évben szinte kizárólag az ipar tudott bővülni a szektorok közül, e húzóerő gyengülése a GDP-adatokban is megmutatkozhat, már akár a második negyedévben.

KSH negyedév március húzóágazat ipari termelés
Kapcsolódó cikkek