Cégvilág

Fordulat: Lehet, hogy Moszkvában dől el az Emfesz sorsa

Olyan fordulat állt be az EMFESZ Kft. eladásának jogszerűségét vizsgáló perben, amely miatt lehet, hogy Moszkvában dől el, ki a cég tulajdonosa.

Arról a 2009. májusi ügyletről van szó, amelyben Góczi István, a kft. ügyvezetője a céget az előző tulajdonostól, a Mabofi Holdingstól korábban kapott meghatalmazással adta el a svájci RosGas AG-nak. Az ő közreműködésével jelent meg az új tulajdonos, a RosGas is.
A Mabofi kétségbe vonta az ügylet jogszerűségét. Fellépése nyomán márciusban a Fővárosi Bíróság (FB) meg nem történtnek mondta ki a gázkereskedő tulajdonosváltását, mert a tranzakcióhoz használt meghatalmazás félreérthető volt.

Erre reagálva a RosGas felkérte a moszkvai választott bíróságot, hogy állapítsa meg, érvényes-e a tulajdonosváltás. A Mabofi szerint azonban a választott bíróság nem dönthet, mert közhiteles, azaz cégjogi ügyről van szó, amelyet a hatályos magyar szabályozás szerint választott bíróság nem vizsgálhat. Ezért felkérte az orosz bíróságot, hogy köztes ítéletben mondja ki saját illetéktelenségét az ügyben.

A moszkvai testület azonban azt erősítette meg, hogy joga van eljárni az ügyben. Ebből viszont Góczi István szerint az következik, hogy hatályát veszti a Fővárosi Bíróság döntése, azaz érvénytelen lesz a cégeladás meg nem történtnek nyilvánítása.

„Az FB már megállapította, hogy jogosult eljárni az ügyben, tehát erősen kérdéses, hogy bármely más bíróság határozatát érvényesíteni lehetne” – reagált a fentiekre Karikás Dávid, a Mabofi igazgatója. Ha az FB szeptemberi, másodfokú döntése megerősíti az elsőfokút, újra a Mabofit kell bejegyezni az EMFESZ tulajdonosaként.

emfesz RosGas Góczi bíróság Mabofi
Kapcsolódó cikkek