Cégvilág

Hatalmas pofon a Microsoftnak és a többi óriásnak

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága megerősítette azt a döntést, mely szerint a Microsoftnak 300 millió dolláros pénzbírságot kell fizetnie szabadalmi jogok megsértése miatt.

A washingtoni székhelyű bíróság egyhangú döntése szerint a Microsoftnak 300 millió dollárt kell fizetnie az I4i kanadai szoftvercégnek. A bíróság úgy véli, hogy az óriáscég megsértette az I4i LP cég szerzői jogait azzal, hogy engedély nélkül integrálta szövegszerkesztőjébe a vállalat bizonyos újításait.

A I4i LP üdvözölte a döntést, amely Loudon Owen elnök szerint nem csak a vállalat, de az amerikai szabadalmi jogok védelme mellett is szól. Owen úgy fogalmazott: évtizedek óta nem született ilyen fontos döntés az amerikai cégjogban. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a bíróság egyöntetűen elutasította a Microsoft és szövetségesei;  az Apple és a Google arra vonatkozó kérését, hogy törölje el a korábban megítélt jogdíjat és ezzel csökkentse a szabadalmak jogi védettségét az esetleges peres eljárásokkal szemben.

A Microsoft szóvivője az ítéletet kommentálva leszögezte, hogy a cég folytatja a harcot a törvénymódosítás érdekében azért, hogy megszűntessék a visszaéléseket a szabadalmi jogrendszerben és védelmet nyújtsanak a valódi innovációnak.

Redmond az eljárás kezdetekor azt állította, hogy a vitatott technológia már elérhető a piacon. Az óriáscég ezért azzal érvelt, hogy ebben az esetben nem kell "világos és meggyőző" bizonyítékokat felmutatnia arra vonatkozólag, hogy nem sértett szabadalmi jogot. A Microsoft szerint a bíróságnak kevésbé szigorúan kéne eljárnia akkor, ha bizonyítékokat mutatnak fel arról, hogy már a szabadalom bejegyzése előtt létezett az a technológia, amely később védettséget kapott. Sonia Sotomayor bíró az üggyel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróságnak írt tájékoztatásában leszögezte, hogy a "világos és meggyőző" érvekre vonatkozó irányelvet csak a Kongresszus változtathatná meg, erre azonban többszöri kérés ellenére sem került sor az elmúlt években, annak ellenére, hogy – jegyzi meg a Bloomberg – olyan cégek is emellett lobbiztak, mint az Intel és a Cisco.

szabadalom szabadalmi jog bírság Microsoft bíróság
Kapcsolódó cikkek