Cégvilág

Jön az olcsóbb, "állami" cukor

A magyar tulajdonú CBA és Co-op üzletláncokban dobja piacra a kétmillió kilogrammos állami stratégiai cukorkészletet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – értesült az agromonitor.hu.

A portál információi szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már meghozta az értékesítéshez szükséges alapítói határozatot, így az állami cukor várhatóan a jövő héten megjelenik az üzletekben. A VM a lakossági ellátást kívánja javítani, így a készlet egy kilogrammos kiszerelésben jut a boltokba.

A konkrét ár egyelőre kérdéses, de a tárca szándékai szerint a felszabadított mennyiség a 299 forintra „beállt”, jelenlegi kilónkénti áraknál olcsóbban kerül a polcokra. E mennyiség –  vélik ugyanakkor szakértők –  önmagában nem befolyásolhatja érdemi módon a belföldi árakat, de a közelmúltbeli brüsszeli döntésekkel együtt – amelyek 800 ezer tonna cukorral bővítik az uniós piaci kínálatot - már árcsökkentő hatást fejthet ki.

A stratégiai készletet a VM-hez tartozó, állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. raktárából szabadítják fel. A kitárolt mennyiséget a társaságnak –  várhatóan legkésőbb december 31-ig – újra fel kell töltenie. A cég minden bizonnyal nyer az üzleten, mivel mai készleteit alacsonyabb árakon szerezte be, az őszi cukorkampányban pedig a jelenlegieknél olcsóbban vásárolhat, ha a várt további árvisszarendeződés valóban bekövetkezik. Az Agromonitor értesülése szerint a CBA és a Co-op magyar tulajdonú üzletláncokkal köt szerződést a TIG a 2 ezer tonnányi, stratégiai állami cukortartalék értékesítésére.


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek