Cégvilág

Már hat az árrobbanás: Rosszabbul eszünk, mint két éve

A magas élelmiszerárak a világ lakosságának kétharmadát aggasztja, sok helyütt az étkezési szokások is átalakulnak a szűkös büdzsé miatt – állapítja meg egy segélyszervezet világszerte végzett felmérése. A legtöbben az ételek minőségét és mennyiségét is csökkentik.

Az Oxfam segélyszervezet a világ 17 országában 16 ezer főt kérdezett étkezési szokásairól. A válaszadók több mint fele már változtatott étkezési szokásain az elmúlt két évben a magasba szökő élelmiszerárak miatt. Többségében Kínában, Kenyában és Dél-Afrikában válaszolták azt, hogy már nem ugyanazokat az ételeket eszik, mint két éve, 39 százalékuk azért, mert azok az egyes élelmiszerek amelyeket korábban megengedhetett magának, ma már túlságosan drágák, de 47 százalék egészségügyi okokra hivatkozott.
 
Kenyában például a válaszadók 76 százaléka változtatott étkezési szokásain az élelmiszerár miatt, ez az arány az Egyesült Királyságban 41 százalék

Az Oxfam felméréséből az is kiderül, hogy éppen az ár az, ami a vásárlókat az élelmiszerek kapcsán leginkább (66 százalékban) aggasztja, de sokaknak okoz fejtörést (43 százalékban), hogy az adott élelmiszer megfelelő vitamint és tápanyagot tartalmaz.

Jeremy Hobbs, az Oxfam vezérigazgatója megjegyezte, hogy a táplálkozási szokások a tapasztalatok szerint az élelmiszerek árának növekedésével egészségtelenebb lesz. Számos ember, elsősorban a világ szegényebbik felén az elfogyasztott élelmiszerek minőségét és mennyiségét is csökkentik. Hobbs felhívta a figyelmet arra, hogy a világ vezetőinek, s elsősorban a G20 vezetőknek megoldást kell találniuk arra, hogy megfékezzék ezt a folyamatot. Felül kell vizsgálniuk a mellékvágányra futott bioüzemanyag politikáját, s támogatnia kell az önfenntartó gazdaságokat.

A felmérés arra is rámutatott a globalizáció az étkezési kultúránkra is hatott, hiszen a legtöbb országban az emberek saját bevallásuk szerint pizzát és tésztát esznek a legtöbbet. Kivétel ez alól csak Afrika, ahol továbbra is a hagyományos ételek dominálnak.

A legutóbbi inflációs adatok szerint hazánkban is az élelmiszer árak hajtják a pénzromlás ütemét. 12 hónap alatt, 2010. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor (66,0 százalék), a liszt (64,6 százalék), az étolaj (18,6 százalék), a péksütemények (14,8 százalék), a tej (13,8 százalék), a kenyér (13,1 százalék), az idényáras élelmiszerek (12,8 százalék) és a sajt (11,4 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a tojás (6,7 százalék) és a sertészsiradék (3,0 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 13,1 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 3,5 százalékkal nőtt.

hobbs élelmiszer oxfarm infláció globalizásió étkezési szokás étel
Kapcsolódó cikkek