Cégvilág

Támogatásra érdemes cégeket keresnek

Mintegy másfél száz kisvállalat részesülhet a gazdaságpolitikai szempontokból fontos szektorokba befektetni kívánó Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásából a következő öt évben. Már a nyáron kampányt indítanak azon cégek felkutatására, amelyek érdemesek a közvetlen tőkeoldali támogatásra.

Azokat a vállalatokat keresik, amelyek célzott tőkejuttatás révén növekedési pályára való visszaterelése mellett gazdaságpolitikai érvek is szólnak. Minimálisan 100 ezer, maximálisan 500 ezer euró értékű tőkebefektetést hajtanának végre. Adott esetben további, a juttatott tőkéhez képest maximum 25 százalékot kitevő kölcsönnel is megfejelve.

Az alap részesedése az így támogatott vállalatban 25 és 50 százalék között optimális. A részesedés megszerzése után az alap pénzügyi befektetőként működik, azaz a döntésekben való részvétele elsősorban az alap által adott tőke (és kölcsön) célkitűzéseknek megfelelő felhasználása ellenőrzésére, illetve a tervezett kilépés feltételeinek a biztosítására korlátozódik.

A forrást az ország hét régiójában egyenletesen fektetnék be, 120–150 projektet indítva 2015 végéig. Olyan vállalatokat támogatnának, amelyeknek számottevő a piaci pozíciójuk, a tőkejuttatás révén termék-, kapacitás- vagy piacfejlesztés valósul meg. A vállalkozásnak jelentős foglalkoztatónak kell lennie az adott településen vagy kistérségben, két évnél régebb óta tevékenykedjen, gazdálkodása legyen rendezett.

támogatás tőkebefektetés alap tőkejuttatás
Kapcsolódó cikkek