Cégvilág

Újabb ötlet az offshore-vagyonok hazacsábítására

Társasági és helyi iparűzési adót sem lesz majd köteles leróni a jövőben az úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaság (szit), a vagyonátruházási illeték pedig e körben a szokásos mérték negyedére csökken.

Többek között ezek a rendelkezések szerepelnek abban a törvényjavaslatban, amely a Nyugat-Európa több országában már működő vegyes társasági-befektetési formával, az úgynevezett REIT (Real Estate Investment Trust) bevezetésével remél életet lehelni a magyar ingatlanágazatba. A legalább 10 milliárd forinttal induló, a tőzsdén is megjelenő REIT-ek kulcsfontosságú előnye mindemellett, hogy az általuk biztosított holdingstruktúra versenyképes lehet a Luxemburgra és Ciprusra jellemző offshore megoldásokkal szemben, így több tízmilliárd forint vándorolhat vissza a magyarországi piacra.

A szakemberek szkeptikusak, általános az a vélemény, hogy a kitűzött tervek egyikének sem felel majd meg maradéktalanul a tervezet. Az ingatlanpiacot nem indítja be, új vállalkozások vagy új fejlesztések sem érkeznek a piacra, csupán korszerű és átlátható megoldást kapnak a jelenlegi szereplők. Az is kérdés, hogy a terv mennyire vonzaná haza a külföldön tartott pénzeket, ráadásul a REIT-ek tőzsdei megjelenése kockázatokat is jelenthet a részvények tulajdonosai számára.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

REIT offshore ingatlan adó szit
Kapcsolódó cikkek