Cégvilág

Szócska további pénzeket ígért, az orvosok dühösek

A szakorvosok és a szakdolgozók helyzetéről tart ma sajtótájékoztatót Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Közben az államtitkárság közleményben tudatta, hogy egy új rendelet szerint megszűnt az az előírás, hogy évente csak egy alkalommal, augusztusban és meghatározott időpontig lehet jelentkezni a rezidensképzésbe.

Az új rendelet alapján a szakorvosképzésbe folyamatos a belépés, így a képzésre akkreditált egészségügyi szolgáltatók és egyetemek folyamatosan jogosultak rezidenseket felvenni. A fiatalokat képző helyeknek lehetőségük van személyes meghallgatás alapján meggyőződni a hozzájuk jelentkező szakorvosjelöltek ismereteiről, az orvosi pályára való alkalmasságukról, és a felvételnél tanulmányi eredményüket is figyelembe vehetik.

Két hete jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, hogy az idén végző orvostanhallgatók közül hatszáznak és húsz gyógyszerészhallgatónak ösztöndíjpályázatot írnak ki. Túljelentkezés esetén a tanulmányi eredmény lesz a döntő. Akik belépnek a szakképzésbe, havi nettó 100 ezer forint ösztöndíjat kapnak a képzési idő egészére. Ennek az a feltétele, hogy a szakvizsga megszerzését követően ugyanannyi ideig itthon gyógyítsanak, a távozóknak kamatostul vissza kell fizetni a díjat.

Az államtitkárság bejelentését bírálta a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosi Kamara is. Kifogásolták az egyeztetés hiányát, és úgy tartják, hogy a döntés diszkriminatív, megosztja az orvostársadalmat. Szócska szerint céljuk az volt, hogy itthon tartsák a bizonytalan fiatalokat. Egyelőre ennyi forrást tudtak előteremteni, de azt ígérte: hamarosan újabb jövedelemkiegészítésre számíthatnak más egészségügyi dolgozók is. Utalt arra, hogy a szeptemberben bevezetendő népegészségügyi termékdíjat – ebből évi 15-20 milliárd lehet a bevétel – ugyancsak az egészségügyiek béremelésére fordítják.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek