Cégvilág

Többszörösére nőtt profit - Kifizetődött az olajár emelés

Nem mondható szégyenletesnek az európai olajtársaságok második negyedéve: a magas olajáraknak köszönhetően megtöbbszörözték adózott eredményüket. A kontinens legnagyobbja, a Shell közel megkétszerezte a profitját.

A magas olajárak nagyot lendítettek az európai olajtársaságok profitján a magas olajárak. A kontinensen piacvezető Shell adózott eredménye az év második negyedében 97 százalékkal 8,662 milliárd dollárra emelkedett (Átszámítva mintegy 6 milliárd euró). A forgalom csaknem harmadával 124 milliárd dollárra nőtt. A Royal-Dutch-Shell elnöke, Peter Voser szerint a cél a továbbiakban is az, hogy javítsák a működés hatékonyságát, s leszorítsák a költségeket. 

A Shellnél jobban keresett a második negyedben a fölgázzal is kereskedő norvég Statoil. A konszern előző év ugyanazon időszakához képest megkilencszerezte nyereségét, amely a legutóbbi közleménye szerint 27,1 milliárd svéd koronára – durván átszámítva 3,5 milliárd euróra – rúgott. A masszív áremelkedés miatt a Statolinak úgy sikerült rekorderedményt elkönyvelnie, hogy csökkentette kitermelését.

Rosszabbul járt a líbiai kitettséggel rendelkező spanyol olaj-és gázipari vállalat. A Repsol nettó eredménye az elmúlt negyedévben 7 százalékkal 485 millió euróra csökkent, elsősorban az észak-afrikai zavargások miatt.

A brit BP keddi közleménye szerint, az egy évvel korábbi 17,2 milliárd dollár veszteség után idén ismét nyereséget tudott elkönyvelni: adózott eredménye 5,62 milliárd dollár volt a június 30-ig tartó három hónapban, bár az elemzők ennél jobb, 6 milliárd dolláros profittal számoltak.

Az északi-tengeri nyersolaj hordónkénti ára kedden elérte az 117 dollárt, amely 50 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Repsol Statoil Shell nyersolaj olajtársaság BP
Kapcsolódó cikkek