Cégvilág

A szaktárca összekapart forintjai nem segítenek a kórházakon

Elérheti a 45 milliárd forintot a kórházak adóssága, így a napokban köztük szétosztott 3,8 milliárd alig csökkenti a várólisták hosszát.

Majdnem öt évet kell várnia stabilizációs gerincműtétjére annak a betegnek, aki augusztus elején kapott időpontot az Országos Gerincgyógyászati Központba. Számára sovány vigaszt jelent az a 3,8 milliárd forint, amelyet most osztott szét néhány intézmény között az egészségbiztosító, részben kimondottan azzal a céllal, hogy csökkentsék a várólistákat.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez az összeg lélegzetvételt jelent, ám ennek tízszeresére lenne szükség, hiszen minden kórház bajban van. A vezető szerint becsülten egyhavi finanszírozási összeg hiányzik az ágazatból.

Ezt erősítette meg Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke is. Lapunknak elmondta: még nem összesítette az ágazatért felelős államtitkárság a kórházak és szakrendelők július végi adósságáról készült felmérést, de számításai szerint 40-45 milliárd forint lehet az intézmények lejárt beszállítói tartozása. Ha nem kap forráspótlást az egészségügy, decemberre ez 60-70 milliárdra nőhet.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium három címen juttatott pénzt a napokban a gyógyítóknak. Pályázattal 600 milliót osztanak szét 40 szakrendelő és kórház között, amelyek gyógyítási teljesítményei indokoltan lépték túl a biztosító által korábban engedélyezett keretet. Ezzel kívánják a várólistákat csökkenteni. Hasonló célt szolgál további 1,5 milliárd, amelyen 255 intézmény osztozhat. További 1,7 milliárdot pedig az úgynevezett tételes elszámolású, egyszer használatos eszközök és nagy értékű beavatkozások elvégzésére adnak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Csiba Gábor várólista egészségügy finanszírozás kórház
Kapcsolódó cikkek