Cégvilág

Állami földek: ki a káoszból

Az állami földek kaotikus birtokviszonyainak rendezése végéhez közeledik, így szeptember közepén már kiírják az első pályázatokat ezeknek a területeknek a bérbe adására.

Szeptember tizedikén írja ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 65 ezer hektár állami termőföld hasznosítására szóló pályázatait. A pályázóknak harminc napjuk lesz a dokumentáció benyújtására – hangzott el a földalap sajtóbeszélgetésén Budapesten.

Az összesen egymillió hektáros állami földvagyon esetében – az ősszel lejáró, egy évre szóló megbízási szerződésekkel működtetett területeket leszámítva – ez az első nagyobb bérleti kiírás. Ennek az a magyarázata, hogy az egy éve fennálló szervezet eddig az ingatlanok állapotrendezésével volt elfoglalva.

„Kusza viszonyokat örököltünk” – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Felidézte: 60 ezer szerződést tekintettek át, nagyjából 200 ezer ingatlan állapotát felmérve, hetvenezernél több helyszíni szemlével. A tárca közigazgatási államtitkára, Farkas Imre a kaotikus állapotokat jellemezve elmondta: 25 ezer ingatlan nem is volt nyilvántartva, több tízezer parcella esetében pedig eltért a regiszter és a valós helyzet.

Az audit, amely a földalapot vezető Sebestyén Róbert szerint – a Vidékfejlesztési Minisztérium forrásaival együtt – 2,5-3 milliárd forintot emészt fel ebben az évben, lassan a végéhez közeledik. Ezt követően következik a jogi rendezés, amelynek részeként a földalapkezelő feladata lesz mintegy 300 ezer hektár, részben az államhoz tartozó osztatlan közös tulajdon viszonyainak rendezése is.

Ebben a fázisban derülhet ki az is, a rendezetlen viszonyok között működő gazdaságok jogosan vettek-e fel földalapú támogatást. Mint Sebestyén Róbert lapunk kérdésére elmondta: közel százezer hektár, 25 ezer parcella termőfölden termeltek jogcím nélkül, vagyis ezekre elvileg nem jár támogatás. A viszonyok tisztázása érdekében a kifizetéseket koordináló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére adják át az ezekről a területekről szóló adatbázist, ekkor derülhet ki, felvettek-e jogosulatlanul támogatást.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

privatizáció nfa Sebestyén Róbert föld pályázat
Kapcsolódó cikkek