Cégvilág

Egyre több diplomás jelentkezik utcaseprőnek

Kevesebb az álláskereső, azonban nagyobb lett közöttük a diplomások aránya – közölte a Foglalkoztatási Hivatal. Végső esetben egyre több felsőfokú végzettségű jelentkezik például utcaseprői állásra.

A 130 ezer forintos bruttó bér, valamint a BKV-bérlet és 30 ezres béren kívüli juttatás tette vonzóvá a Fővárosi Közterület-fenntartónál hirdetett utcaseprői állást. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője azt mondta, tíz helyre ezren jelentkeztek, köztük diplomások, nagycsaládosok és vidékiek. „Volt egy édesapa, akinek tíz gyereke van, és hat gyerekével jelentkezett. Sőt, vidékről is jelentkeztek egész brigádok” – sorolta.

Szűcs Panni elmondta, a jelentkezők 10 százaléka volt diplomás, zömében mérnök végzettségű fiatal. A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint júliusban 32 ezren kerestek állást diplomával, többségük pályakezdő volt.

Lukács Zsolt karrier-tanácsadó azt mondja, elhelyezkedési nehézségeikért elsősorban a válság elhúzódása a felelős. „Befelé fordult minden egyes gazdálkodó szervezet, ilyenkor megpróbálják a cégek a meglévő kollégákat megtartani, ez pedig szükségszerűen azt jelenti, hogy a kívülről érkező jelölteknek sokkal kevesebb álláslehetőség marad”.

Lukács Zsolt hozzátette, leginkább a bölcsészek nem találnak állást. Az is gond, hogy sokan nem beszélnek nyelveket, pedig ma legalább egy idegen nyelv tárgyalóképes, felsőfokú ismerete elengedhetetlen, vagyis nem elég egy középfokú nyelvvizsga. A szakember szerint a diplomás munkanélküliek másik nagy csoportja a 45 év feletti korosztály. Az ő elhelyezkedésüket is leginkább a nyelvtudás hiánya hátráltatja. Számukra a szakértő a nyelvtanulás és a továbbképzés mellett a személyes kapcsolatépítést, valamint a közösségi csatornák napi használatát ajánlja.

munkanélküliség foglalkoztatás álláslehetőség diploma foglalkoztatási hivatal
Kapcsolódó cikkek