Cégvilág

Komoly gondok a Budapest Airport tulajdonosánál

A Handelsblatt szerint a Leighton Holdingsnál, a Hochtief német konszern ausztráliai leányvállalatánál egyre kaotikusabb a helyzet és ez az anyavállaltra is kihat.

Egy nappal azután, hogy David Mortimer, a cég igazgatótanácsának elnöke lemondott,  meglepetésszerűen Hamis Tynwhittet nevezték ki a vállalat új főnökévé. Ő David Stewartot váltja fel, aki mindössze nyolc hónapig volt hivatalban. Egyidejűleg a Hochtief bejelentette, hogy Stephen Johns váltja fel az igazgatósági tanács élén David Mortimert, aki 14 éven át töltötte be e tisztséget.

Az ausztrál befektetők megdöbbenéssel reagáltak a legújabb fejleményekre. A Leighton Holdings részvényeinek kurzusa Sydneyben több mint három százalékkal csökkent. Elemzők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a két menedzser hirtelen távozása további instabilitáshoz vezethet a problémákkal küszködő konszernen belül. Intézményi befektetők már hetek óta a felügyelőbizottság átalakítását követelik, miután a Leighton Holdingsnak több problémás projekt miatt többmilliárd ausztrál dollár összegű veszteséget kellett leírnia.  A Leighton Holdings azt is bejelentette, hogy 405 millió ausztrál dollár összegű veszteséget halmozott fel, ami a vállalat történetének legrosszabb eredménye.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy a Leighton Holdings 54,6 százalékban a Hochtief ellenőrzése alatt áll. Az ausztrál leányvállalat éveken át a Hochtief-portfólió gyémántjának számított, ám a német anyavállalat az eltelt üzleti évben már érzékelte a leánya problémáit. Ugyanis az első negyedévben a Leighton a veszteséges övezetbe rántotta a Hochtiefet, a második negyedévben pedig a jelentősen lenyomta a német konszern nyereségét. A lap szerint biztos, hogy a részvényesek még jó ideig idegeskedhetnek a cég miatt és a felügyelőbizottságból további tagok kilépése várható.

leányvállalat Leighton veszteség ausztrál Hochtief
Kapcsolódó cikkek