Cégvilág

Orvosok - Nem tetszik a havi százezer, ha biankó szerződés kell hozzá

A medikusok hatoda lépne be a szakorvosképzésbe; az államtitkárság nem adja fel a rezidensösztöndíj bukása után sem.

Másodszor is nekiugrik az egészségügyi államtitkárság, hogy havi 100 ezer forint ösztöndíjjal szakképzésbe csalogassa és itthon tartsa a most államvizsgázott medikusokat. Hamarosan új pályázatot ír ki az egészségügyért felelős államtitkárság az orvos és kórházi gyógyszerész rezidensképzésbe belépő, az idén diplomázott fiataloknak.

Ugyanis a korábban kiírt pályázatra a várt hatszáz medikus és húsz gyógyszerész hallgató közül a tegnapi határidőig mindössze 99 szakorvos- és 11 gyógyszerészjelölt nyújtotta be pályázatát. Az államtitkárság az ösztöndíjprogramot kiterjeszti azok számára is, akik már korábban léptek be a képzésbe, s még legalább három évük van hátra.

A pályázati kiírás szerint a rezidensnek szegődők az alapbé-rükön felül havi nettó százezer forintos támogatást kapnak a képzési időszak öt éve alatt, és évente egyszeri bruttó 127 ezer forint költségtérítésre is jogosultak. Ám ennek fejében tíz évig a hazai egészségügyben kell maradniuk, és feltétel az is, hogy nem fogadhatnak el hálapénzt. Az idén nyolcszáz medikus végzett a hazai négy egyetemen.

„Biankó szerződést kellene aláírniuk, ami alapján öt évig biztosítanák ugyan a havi 100 ezer forintos többletpénzt a számukra, ám a második öt évre semmiféle garancia nincs – kommentálta az ösztöndíj fogadtatását a Világgazdaságnak Papp Magor a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. – Az sem szimpatikus, hogy a pályázatot csak hatszázhúsz fiatal kaphatja, s visszatetsző, hogy egy maroknyi orvoscsoport jövedelme nőne átmenetileg, miközben 28 ezer orvos van nehéz helyzetben” – tette hozzá.

A miskolci megyei kórházban 25 rezidensi állás van, szinte minden orvosszakmai területen szeretnének utánpótlást képezni. Egyelőre van jelentkező, ám mint azt Csiba Gábor főigazgató lapunknak elmondta: a tényleges létszám akkor lesz biztos, ha a kórház a fiatalokkal aláírja a munkaszerződést. A főigazgató, aki egyben a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, úgy véli: az ösztöndíj lehetősége jó annak, aki kapja, de megalázó annak az oktatónak, akinek kevesebb a havi fizetése, mint a rábízott fiatalnak lesz.

Nem szerencsés az sem, hogy nem részesülhet benne valamennyi most végző medikus. Az elnök lát megoldást, úgy véli: ha valóban államosítják a jelenleg önkormányzati tulajdonú kórházakat, egyhavi, az egészségpénztártól kapott 40-44 milliárd forint összegű működési költség szabadulhat föl az ágazatban. Mivel a tulajdonos önkormányzatok forrás híján jelenleg nem tudnak eleget tenni beruházási, fejlesztési, karbantartási feladataiknak, a kórházak ebből a pénzből oldják meg azokat. Ám ha az állam átveszi a kórházakat, ezekre a feladatokra uniós forrásokat lehet igényelni, így a működési pénzt a kórház dologi és bérkiadásokra fordíthatja. A kórházi költségeknek átlagosan 60 százaléka bér, így jelentős jövedelememelésre kerülhet sor – mondta Csiba Gábor.

bér medikus rezidens orvos fizetés pályázat
Kapcsolódó cikkek