Cégvilág

Újabb milliárdokat pumpálnak a Malévbe - ma közgyűlés

A kormány 8,5211 milliárd forintot csoportosít át a Malév tőkerendezésére az idei költségvetésben. Az átcsoportosítás a Rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére történik meg - az erről szóló kormányhatározat hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az átcsoportosítás azonnali hatályú, felelőse Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A Malév kedden közgyűlést tart, amelyen - hasonlóan az eddigi, felfüggesztett közgyűlésekhez - a tőkerendezés lesz a fő téma.

A légitársaság 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött tavaly, és a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ezt a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a beszámoló május 25-i elfogadását követő 90 napon belül, tehát augusztus 25-ig maradéktalanul végre kell hajtania. Ehhez azonban közgyűlési határozat szükséges.

Az utóbbi hónapokban több közgyűlést is összehívtak a pénzügyek rendezésére; a legutóbbi, augusztus 10-i közgyűlésen az MNV közlése szerint végül azért nem tárgyaltak a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés összehívásáig - a rendelkezésre álló rövid idő miatt - még nem született meg a fedezet biztosításához szükséges valamennyi döntés. Az MNV júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött.

tőkerendezés légiközlekedés tőkeinjekció Malév állami tulajdon MNV közgyűlés
Kapcsolódó cikkek