Mindez azt jelenti, hogy a világ jelenlegi 270 milliárd liternyi éves tejfogyasztása az évtized végére eléri a 350 milliárd litert. Igaz, ez a növekedés nem mindenhol lesz tapasztalható, ugyanis iparági előrejelzések szerint Észak-Amerikában és Európában – így Magyarországon is- a tejfogyasztás kis mértékben ugyan, de csökkenni fog.
 
A tejipar meghatározó trendjeit különböző tendenciák alakítják. Ilyen tendencia a az urbanizáció, valamint a fejlődő országok középosztályának dinamikus bővülése. Mindez a csomagolt élelmiszerek iránti kereslet növekedését, a fogyasztói igények sokszínűbbé válását, az élelmiszergyártás és a kiskereskedelem dinamikájának megváltozását, az élelmiszerbiztonság iránti igény erősödését, a piaci verseny fokozódását, valamint a környezetbarát megoldások alkalmazásának szükségességét generálja közép és hosszú távon, már 5-10 éves távlatban is.
 
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) becslései szerint 2020-ra 7,6 milliárdra nő a Föld népessége. Napjainkban a világ népességének 50 százaléka, azaz mintegy 3,25 milliárd ember él városokban. Az ENSZ szerint ez a szám 2050-re várhatóan 6 milliárdra nő, miközben a várható népességnövekedés 90 százalékát a szakemberek a városi környezethez kötik.
 
Rendkívül magas, mintegy 45 százalékos növekedésre számítanak a szakemberek az ázsiai és csendes-óceáni térség tejfogyasztása kapcsán az elkövetkezendő tíz évben. Ez az adat jól tükrözi a már napjainkban is zajló globális gazdasági átrendeződést.
 
A The Conference Board nevű globális üzleti és kutatási szervezet 2011. évi jelentése szerint 2020-ra a fejlődő piacok részesedése a globális termelésből meghaladja a 60 százalékot, míg a fejlett országoké 40 százalék körül marad. A jelentés szerint Kína és India önmagában a globális termelés 30 százalékát adja majd.
 
A tejtermékek forgalmának növekedése szintén Ázsiában - elsősorban Indiában és Kínában - lesz a legkiemelkedőbb, ahol a középosztály jelentős, a jelenlegit akár tízszeresen meghaladó bővülésére lehet számítani 2020-ig. Az új középosztályt alkotó, képzettebb és tájékozottabb fogyasztók várhatóan még nagyobb figyelmet fordítanak majd az élelmiszerbiztonságra, az egészséges életmódra és a környezet védelmére.
 
A Világbank előrejelzése szerint a globális középosztály – vagyis a napi 10-20 dollár között kereső réteg – létszáma a jelenlegi 430 millióról 1,15 milliárdra nő majd 2030-ra.
 
A kínai melamin-botrányt követően a Roper Reports Worldwide 2010-ben 25 országban készített egy felmérést. Eszerint az élelmiszerbiztonság világszerte - de a fejlődő országokban különösen - egyre inkább aggasztja a fogyasztókat. Míg a fejlett piacokon a megkérdezett fogyasztók 49 százaléka mondta azt, hogy aggódik az általa vásárolt élelmiszerek biztonságossága miatt, ugyanez az arány a fejlődő országokban 66 százalék volt.
 
Európában fogyasztási adatok kismértékű csökkenésére számít a Tetra Pak, 2020-ban 2,5 százalékkal kevesebb tejterméket fogyasztunk majd a mostani 63 liter / fő átlagnál. Ez a csökkenő tendencia a fejlett piacokon lehetőséget kínál arra, hogy a tejipar több hozzáadott értéket tartalmazó (például bio tej, laktózmentes tej, vitaminokkal dúsított tej), egyedi igényeket kielégítő terméket kínáljon a mind sokszínűbbé váló kívánalmak kielégítésre. Ezzel a kismértékű európai csökkenéssel együtt, a globális tejfogyasztás 30 százalékkal nő 2020-ig. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 270 milliárd liter éves tejfogyasztás (32,6 liter / fő / év) 350 milliárd literre nő majd (46 liter / fő / év).
 
Magyarországon 2010-ben fejenként napi 1,8 deciliter tejet fogyasztottunk átlagosan. Ez éves szinten 67,5liter tejet jelent, amely jelentősen meghaladja a jelenlegi világátlagot, de az 63 liter / fős fejenkénti tejfogyasztása is elmarad az itthoni átlagtól.
 
Könnyelműség lenne kijelenteni, hogy önmagában csak a népesség növekedése és az urbanizáció miatt nő a globális tejfogyasztás – mondta Posztós Zsuzsanna a Tetra Pak marketing vezetője. Egyre többen ismerik fel szerte a világon, hogy a tej beltartalmi értékei, optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma nélkülözhetetlenek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy kényelmi és időtakarékossági szempontokból, már a fejlődő országok fogyasztói is egyre inkább a csomagolt, azonnali fogyasztásra alkalmas tejeket részesítik előnyben a kimért tejekkel szemben – tette hozzá a szakember.