Cégvilág

Vészharangot kongat a Világbank: Rekord élelmiszerárak, kevés tartalék

A globális élelmiszerárak idén júliusban jelentősen meghaladják az egy évvel ezelőtti szinteket: összességében 33 százalékot tett ki a növekedés. Emellett nagyon alacsony a tartalékok szintje.

Egyebek között erre hívja fel a figyelmet a Világbank által most kiadott jelentés, az Élelmiszerárfigyelő. A negyedévente összeállított kiadvány rámutat arra is, hogy az árak ismét a 2008-as rekordszint közelébe kerültek, ráadásul nagyon volatilisek (különösen igaz ez a cukor, a rizs és a kőolajipari termékek árára), ami kiszámíthatatlan magasságokba emelheti az élelmiszer-ipari termékek árait az elkövetkező hónapokban.

Mindennek eredményeként a fejlődő országokban élő legszegényebb rétegek folyamatos kockázatoknak vannak kitéve. Továbbra is „Afrika szarván” a legsúlyosabb a helyzet.

A Világbank számos eszközzel igyekszik segíteni. Ilyen például az a maga nemében egyedülálló kockázatkezelő termék, amelyet a Nemzetközi Pénzügyi Szervezettel (IFC) közösen dolgozott ki. Ez a 4 milliárd dolláros keret védelmet kínál majd a volatilis árak negatív hatásainak a kivédésére a fejlődő országokbeli farmereknek, élelmiszer-termelőknek és a fogyasztóknak.

IFC élelmiszerár Világbank ipari termék rekord
Kapcsolódó cikkek