Cégvilág

A Nyírségben bővít a Lego

Közel megduplázza magyarországi foglalkoztatottjainak a számát a dán Lego Group – értesült a Világgazdaság. Akár nyolcvanmillió euróra is felkúszhat az új nyíregyházi telephely kialakítása. Fröccsöntő és csomagolóüzemet, valamint raktárt építenek a szabolcsi városban, állami támogatással.

Újabb ezer munkahelyet teremt Nyíregyházán a dán Lego Group, amely mintegy nyolcvanmillió eurós zöldmezős beruházással saját telephelyet létesít, új gyártóbázissal, automatizált és hagyományos raktárral. A világ második, egyben Európa legnagyobb játékgyártó cége mindehhez egyedi kormánydöntéssel odaítélt állami támogatást (EKD) kap, amelynek összegét, intenzitását mindaddig üzleti titokként védik, amíg véglegesen alá nem írják a megállapodást, illetve meg nem jelentetik a hivatalos közlönyben.

A dán cég – amely a kétezres évek közepe óta termel Magyarországon – már azóta gondolkodott a zöldmezős projektben, hogy 2008-ban visszavette a Flextronicstól a gyártást. Ugyanis a – szezonális ingadozásokkal – 1200-1300 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. – csak bérli jelenlegi gyártótelepét, de a szerződés 2015-ben lejár. A Lego szeretett volna Nyíregyházán maradni, ami most már biztosra vehető. Sőt, tényként lehet kezelni a gyártás és a profil bővítését is. Ráadásul információink szerint olyan ingatlant vesz meg a dán cég, amely szükség és igény esetén lehetővé tesz további terjeszkedést is. Az építkezés már jövő nyáron elkezdődik. A tervezett ütemezés egy-két részletét a Supply Chain Monitor már megszellőztette: eszerint 2013-ban kezdi meg a Lego a csomagolóüzem felépítését, rá egy évre pedig a fröccsöntőét. 2015 szeptemberére pedig a teljes tevékenység átkerül az új, saját tulajdonú gyárba, ahol a gyártási kapacitást is 30 százalékkal növelni szándékozik a dán cég.

Nyíregyháza egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Legót gyártják. Két gyár van Dániában, egy-egy pedig Csehországban, Mexikóban és nálunk. A cégcsoport, amely a tavalyi év után az idei esztendő első felében is impozáns eredményeket produkált, nem csak nálunk bővít, nemrégiben bejelentette a csehországi Kladnóban lévő gyárának fejlesztését. Márciusban arról adott számot, hogy két új csarnokot létesít, összesen 17 ezer négyzetméteren, s 2012-től 25 százalékkal növeli kibocsátását. Július közepén azután döntés született egy újabb 15 ezer négyzetméteres bővítésről, illetve egy 3 ezer négyzetméteres raktár kialakításáról. Kladnóban jelenleg mintegy 1200 alkalmazottal dolgozik a gyár, s a bővítés nyomán további 800-1000 embernek tudnak majd munkát kínálni, s lehetővé válik, hogy igény szerint akár a duplájára növeljék a kibocsátást.

Nyíregyházán ma 38 ezer négyzetméteren folyik a gyártás, tavaly 8,9 milliárd darab kocka készült, ez mintegy negyede a globális termelésnek. Ebből 650 millió volt a Duplo elem 2010-ben – ezekből innen látják el világot, mivel csak nálunk gyártják. A Lego csoport akkor hozott Magyarországra gyártókapacitást, amikor 2004-ben globálisan is kiszervezte a gyártást a szingapúri Flextronicsnak. Először Sárváron, majd 2006-tól Nyíregyházán is, 2008-tól pedig már csak a szabolcsi megyeszékhelyen termelt a vállalat. 2008-ban hozta meg a dán cég a döntést, hogy nem folytatja tovább az együttműködést a Flextronicsszal, sem nálunk, sem a cseh és a mexikói gyáraiban.

A dán cégcsoport az idén az első fél évben 25 százalékkal növelni tudta globális eladásait, az üzemi eredménye a 2010 első fél évében elért 1470 millió dán koronáról 2030-ra emelkedett. Növelni tudta globális részesedését is a játékpiacon, amely jelenleg már mintegy 7 százalékos.

A tegnap ötlete a holnap beruházása

Látszólag ellentmondanak egymásnak a drámaian rossz hazai beruházási adatok és az olyan, új befektetésekről érkező információk, mint például a Lego zöldmezős projektjéről szóló hír. Ám valójában jelentős időbeli eltolódás van egyrészt a leendő beruházásról szóló tárgyalások megkezdése és a lezárása, másrészt a hír bejelentése és a statisztikákban már megjelenő munkálatok megindítása között.

A Lego-projektre „lefordítva”: a dán cég gyakorlatilag már 2008-ban elkezdte a saját telephely-kialakítás előkészületeit. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban gyorsultak fel az előkészítő tárgyalások, s a szerződés napjainkban született/születik meg, miközben hatásai a beruházási statisztikákban majd csak jövőre jelentkeznek.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál – amely az állami támogatást igénylő projekteket kezeli – jelenleg 68 projektről folynak tárgyalások. A tét összesen 6,44 milliárd euró s 25 ezer közvetlen, illetve 65 ezer (például a beszállító iparon keresztüli) közvetett új munkahely – mondta lapunknak Rácz Gábor kommunikációs vezető.

A szolgáltatás, a regionális szolgáltató központok létesítése és a gépipar a legnépszerűbb, emellett ismét megjelentek a mezőgazdasági feldolgozóiparhoz kapcsolódó nagyberuházók, s egyre több a területére specializálódott gyártó érdeklődik magyarországi

lehetőségek iránt.

A Lego-projektre „lefordítva”: a dán cég gyakorlatilag már 2008-ban elkezdte a saját telephely-kialakítás előkészületeit. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban gyorsultak fel az előkészítő tárgyalások, s a szerződés napjainkban született/születik meg, miközben hatásai a beruházási statisztikákban majd csak jövőre jelentkeznek.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál – amely az állami támogatást igénylő projekteket kezeli – jelenleg 68 projektről folynak tárgyalások. A tét összesen 6,44 milliárd euró befektetés s 25 ezer közvetlen, illetve 65 ezer (például a beszállító iparon keresztüli) közvetett új munkahely – mondta lapunknak Rácz Gábor kommunikációs vezető.

A szolgáltatás, a regionális szolgáltató központok létesítése és a gépipar a legnépszerűbb, emellett ismét megjelentek a mezőgazdasági feldolgozóiparhoz kapcsolódó nagyberuházók, s egyre több a megújuló energia területére specializálódott gyártó érdeklődik magyarországi

lehetőségek iránt. The Lego Group Forrás: cégközlés

(millió dán korona*, I. fél év)

2010 2011

Árbevétel 5,863 7,355

Üzemi eredmény 1,470 2,030

Adózott eredmény 1,120 1,481

Saját tőke 2,703 4,565

Mérlegfőösszeg 7,551 9,322

* Az éves MNB-középárfolyam alapján a dán korona 2009-ben 37,68; 2010-ben 36,98 forint. Néhány Nyírségbe települt vállalat Forrás: VG-gyűjtés

(millió forint)

Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft.

Taurus Carbonpack Kft.

Interspan Kft.

Benetton Ungheria Kft.

HP Team Kft. -->

Lego nyírség gyár Flextronics munkahely
Kapcsolódó cikkek