Cégvilág

Ekkora biogázüzem még sosem volt

Ma adják át az ország legnagyobb és a beruházó közlése szerint legkorszerűbb biogázüzemét Szarvason. A projekt mintegy 4,5 milliárd forintba került, ebből 500 millió származott uniós támogatásból.

A létesítmény egy négy gázmotorból álló, összesen 4,17 megawatt teljesítményű kiserőmű, amely mezőgazdasági és élelmiszeri-ipari hulladékból előállított metánt elégetve termel annyi villamos energiát (évi 27,6 millió kilowattórát) és hőt, amenyiből megoldható egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátása. A beruházó az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft., amely a németországi Aufwind 100 százalékos tulajdona. (Utóbbi társaság neve július előtt még r.e. Bioenergia GmbH volt.)

A projekt két helyszínen valósult meg, ezeket egy 4,2 kilométeres vezeték köti össze. Az első helyszín maga a biogázüzem és kiszolgáló létesítményei, amelyek Szarvas külterületén épültek fel. A másik a vállalkozásban egyszerre alapanyag-szállítóként és termelt energia felhasználójaként is érdekelt Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A társaság telephelyén létesített trigenerációs kiserőmű fűtési melegvízen kívül technológiai gőzt, hűtési hidegenergiát és áramot is előállít. Itt használják fel a termelt biogáz több mint 80 százalékát, (összesen körülbelül 55 ezer  giga joule-t), amivel évente körülbelül 1,5 millió köbméter földgázt válthatnak ki. A Gallicoop elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István korábban azt mondta lapunknak, hogy a feldolgozóban keletkező veszélyes hulladék hasznosítása, illetve a biogázzal nyert áram révén éves szinten 150 millió forintos megtakarítás várható.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

támogatás biogáz gallicoop Szarvas
Kapcsolódó cikkek