Cégvilág

Hasít a Gazprom - Miller beszámolt Putyinnak

A Gazprom orosz energiakonszern az idei első nyolc hónapban 12,7 milliárd köbméterrel több földgázt szállított a FÁK-térségen kívüli országokba, mint tavaly.

Ez a mennyiség 14,5 százalékkal nagyobb volt, mint a tavalyi azonos időszakban feljegyzett mennyiség. Minderről Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója számolt be Vlagyimir Putyinnak, azt követően, hogy a Szentpétervár közeli Viborgban, az orosz miniszterelnök jelenlétében megkezdték az Északi-áramlat csővezeték technikai gázzal való feltöltését – jelenti a Ria Novosztyi.

Miller megerősítette, hogy növekvő kereslet mutatkozik a földgáz iránt az európai piacon. Közlése szerint a Gazprom idén összesen 155-158 milliárd köbméter gázt fog exportálni. Ugyanakkor Oroszorszában is nőtt kereslet. Az idei első nyolc hónapban a belpiacon 9 milliárd köbméterrel nőtt a fogyasztás a tavalyi azonos időszakban mért adathoz viszonyítva.

"Lépésről-lépésre megszabadulunk a tranzitállamok diktátumától" - hangoztatta Putyin az Északi-áramlat tesztjének megkezdésekor, célozva az Ukrajnával támadt heves vitára, amely orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitszállítása miatt is támadt. Az 1224 kilométer hosszú Északi-áramlaton keresztül a jövőben évente 55 milliárd köbméter gázt szállítanak majd a Szentpétervár közeli Viborgból a németországi Greifswaldba.  A Keleti-tenger mélyén lévő csővezeték finn, svéd és dán felségvizeken is áthalad és Putyin megfogalmazása szerint Oroszország számára ablak Európára

Miller gáz export Putyin északi-áramlat Gazprom
Kapcsolódó cikkek