Cégvilág

Irodapiac - Az árak befagytak, inkább újratárgyalunk, mint költözünk

A bérlőkre újra jellemző óvatosság csökkentett aktivitáshoz vezetett Európa főbb irodapiacain, Moszkva figyelemre méltó kivételével – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb európai irodapiaci jelentéséből.

A jelentés szerint az országok államadóssága és a gazdasági helyzet okozta bizonytalanság miatt a bérlők közül sokan választják a jelenlegi bérlet meghosszabbítását vagy a rövidtávra szóló bővítést szemben a költözéssel. Amíg a fellendülés egyértelmű jelei nem mutatkoznak, ez a megoldás jellemző marad. Ennek eredményeképpen az első félévben az európai irodapiacokon a nettó bérbeadás hat százalékot esett az előző időszakkal összehasonlítva, és 12 százalékkal marad el 2010 második félévéhez képest.
 
Mindenesetre a CBRE elemzése rámutat arra, hogy a második negyedévben volt javulás (7 százalék) az új irodaterületek kiadása terén, ami a néhány városban tapasztalható jelentős keresletnek köszönhető, főleg Moszkvában, ahol a 295 ezer négyzetméternyi nettó bérbeadás 34 százalékkal múlta felül a 2011 első negyedévében mért értéket.
 
A CB Richard Ellis EU-27 irodabérleti díj-index nem változott a második negyedévben, miután az első osztályú irodák bérleti díjai megtorpantak a legtöbb nyugat-európai nagyvárosban. Díjemelkedés a gyorsabban növekvő gazdaságokban, Közép-Kelet-Európában és Skandináviában volt tapasztalható. 

Szinte minden európai piacon tovább esett az üresen álló irodák aránya, miután a rendelkezésre álló terület csökkent. A CBRE jelentése kiemeli, hogy a piacra kerülő fejlesztések szintje még legalább két évig alacsony marad, és csak néhány városban, például Londonban van jelentős fejlesztés alatt álló ingatlanterület. Az üresedés jelentősen csökkent Moszkvában, Prágában és Varsóban. Frankfurtban, Barcelonában és Budapesten is csökkent a mutató, azonban abszolút értelemben továbbra is jelentős az üres területek nagysága.
 
Varga Judit, a CBRE budapesti társigazgatója kiemelte, hogy a hazai piacon is magas volt az újratárgyalások aránya az első félév keresletén belül, azonban még így is enyhén emelkedett a nettó bérbeadás. Jó hír ugyanakkor, hogy egyre több cég jelenik meg valós keresési igénnyel, ami a költözések/bővülések javára billentheti a mérleget az év hátralévő részében.

irodapiac irodabérlet index CB Richard Ellis CBRE díj elemzés
Kapcsolódó cikkek