Cégvilág

Veszélyben a céghitelezés, megrendülhetnek a bankok

Elsősorban a hitelkínálat szűkülése okozta a vállalati kölcsönök állományának utóbbi években tapasztalt jelentős visszaesését. Korábban a bankok nem akartak, ma viszont már nem is tudnak olyan mértékben hiteleket nyújtani, mint korábban. Jegybanki szakemberek szerint a bankok tőkéjének emelésével és a hitelekre vállalt állami garanciával mozdítható ki a céges finanszírozás a holtpontról.

Bő két év alatt csaknem ötödével csökkent a kereskedelmi bankok vállalati hiteleinek az állománya. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint 2008 vége óta folyamatosan zsugorodott és az idén július végéig 19 százalékkal, 5648 milliárd forintra esett vissza a kereskedelmi bankok által a vállalatoknak nyújtott hitelek összege. Ez a kedvezőtlen folyamat sokkal súlyosabb, mint a többi kelet-közép-európai államban. Hasonló visszaesést csak a balti államokban regisztráltak. A hitelezési aktivitás ilyen mértékű gyengülése már a gazdasági fellendülés gátja lehet.

A hitelezés elsősorban nem a hiteligények csökkenése, hanem a hitelkínálat szűkülése miatt szorult vissza – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából. Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitás szakterületének igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelkínálat szűkülését korábban inkább a bankok hitelezési hajlandóságának csökkenése, most viszont már inkább a hitelezési képességük érdemi viszszaesése okozza.

A vállalatok hitelek iránti kereslete 2008 végén megugrott, 2009 folyamán viszont folyamatosan mérséklődött. Az elmúlt év első felében stabilan alacsony volt a céges hitelek kereslete és kínálata is. Az év második felében viszont előtérbe kerültek a kínálatot csökkentő tényezők, a bankok kockázatkerülése, az eurózóna adósságválságának piaci hatása és a hitelezési kockázatok fokozódása. A kutatók szerint 2010 végén már kétszer akkora volt a kínálati tényezők hatása, mint a
keresletieké a hitelezés visszafogásában.

A jegybanki tanulmányok szerint az utóbbi hetek eseményei nemcsak rontják, de meg is rengethetik a bankok hitelezési képességeit. Kiemelkedő probléma, hogy devizahitelek magas aránya miatt folyamatosan romlik a bankok hitelportfóliója, s emiatt egyre nagyobb veszteségre számíthatnak. Ráadásul az eurózóna válsága miatt egyes anyabankok finanszírozási képessége is jelentősen romlott, valamint csökkent a pénz- és tőkepiaci szereplők kockázatvállalási hajlandósága is.

A tanulmányok készítői úgy vélik, hogy az anyabankok és az állam fokozott szerepvállalásával lehet kitörni ebből a helyzetből. Szerintük arra van szükség, hogy az anyabankok megemeljék magyarországi érdekeltségeik tőkéjét, az államnak pedig a jelenleginél nagyobb arányban kellene a vállalati hitelekre garanciát vállalni. Ha a bankok hitelezési képessége és hajlandósága mégsem áll helyre, akkor a vállalatok más módon, például kötvények kibocsátásával juthatnak forrásokhoz.

a hitelekre vállalt állami garanciával mozdítható ki a céges finanszírozás

a holtpontról.

Világgazdaság - Giczi József-->

hitelportfólió céghitel hitelezés Bank hitel pszáf
Kapcsolódó cikkek