Cégvilág

Felvásárlási piac, most

A hazai fúziók és felvásárlások (M&A) piaca továbbra is hosszan elhúzódó válságát éli – állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) elemzése az idei első félévi adatok alapján.

A világ egyik vezető vállalati pénzügyi tanácsadó cége hathavonta készíti el a hazai vállalati fúziók és felvásárlások tendenciáinak elemzését. Bár egyelőre nem volt magas azon ügyletek száma, melyekben valamelyik oldalon szerepelt az állam, ezek a tranzakciók (mint a Mol-részesedések visszavásárlása vagy a Budapest Airport privatizációjának befejezése) a vizsgált időszak legnagyobb ügyletei voltak. Ezek alapján a PwC szerint az állam a tranzakciós piac jelentős szereplőjévé vált Magyarországon 2011 első fél évében.

A tranzakciókat illetően az év első hónapjaiban fokozott piaci aktivitást érzékelt a társaság, ezért óvatos optimizmussal tekintett a 2011-es esztendő elé. Azonban ez korainak bizonyult: a lezárt 18 tranzakció pontosan ismételte a tavalyi második fél év mélypontot hozó teljesítményét. A piac remélt élénkülése tovább várat magára.
A PwC elemzése hangsúlyozza: a lezárt tranzakciók felét külföldi vevők valósították meg. Ugyanakkor hozzáteszi, ez az önmagában pozitívnak tekinthető tény az alacsony tranzakciós szám miatt korántsem nevezhető áttörésnek.

A külföldiek aktivitásának relatív javulása részben annak köszönhető, hogy az első fél évben javult Magyarország kockázati megítélése, növekedett az európai tranzakciós piac, és ennek nyomán élénkült az akvizíciós kereslet. Ez utóbbi és az ennek következtében esetleg elérhető magasabb eladási ár valamelyest a tranzakciók élénkülésének irányába hathat a jövőben is. A legtöbb tranzakció a hagyományosan jól teljesítő szórakoztató- és médiaiparban, a feldolgozóiparban, illetve az egyéb szolgáltatások területén történt.

Meglepő eredménynek számít, de a várakozásokkal szemben nem zárult tranzakció az IT-, a kis- és nagykereskedelmi, valamint az élelmiszer-ipari szektorban, és a várakozások alatt teljesített a telekommunikáció is. A nagyobb (többségi tulajdonrészt érintő) tranzakciók közül kettő (BorsodChem, Genesis Energy) a feldolgozóiparban, kettő (a Cashline ügyfélportfóliója, valamint két takarékszövetkezet egyesülése) a pénzügyi szolgáltatások szektorban, egy (EETEK Group) az energetikai, egy (Budapest Airport) az egyéb szolgáltatások iparágban, egy (FiberNet) a telekommunikációban, egy pedig (Waberer’s Group) a szállítmányozási szektorban zajlott le.

Mivel a közeljövő hazai tranzakciós piacát pozitív irányban befolyásoló tényezők továbbra is kisebbségben vannak, a PwC szerint a következő időszak piaci várakozásait is elsősorban a gyengének mondható konjunkturális kilátások szabják meg. A meglehetősen visszafogott növekedési kilátásokkal rendelkező hazai gazdasági környezetben nem várható az erős, jó akvizíciós paraméterű vállalkozások számának növekedése, illetve az erős cégek jobbnak tartják, ha kivárnak. A nem túl biztató makrogazdasági kilátások és bizonytalanságok negatív irányban befolyásolhatják az elérhető árazási szinteket is.

felvásárlás fúzió szektor felmérés akvizívió PwC
Kapcsolódó cikkek