Cégvilág

Gyógyszerkassza: Véget vetnek a pazarlásnak

A gyógyszercégek drasztikus megadóztatása mellett többet fizethetnek gyógyszereikért jövőre az orvosi utasításnak fittyet hányó betegek, méltányosságból csak 8 millió forintig állná a cechet a biztosító.

A vérnyomás és a vér zsírszintjének a mérése, a dohányzás ellenőrzése. A tervek szerint jövőre ezeknek a vizsgálatoknak is alávetnek egyes betegeket, hogy lássák, mennyire működnek együtt a saját terápiájukban – derül ki a lapunk birtokába került, a gyógyszertámogatái rendszer átalakítását célzó kormányelőterjesztésből. Az egyeztetés előtt lévő dokumentum szerint elsőként a szív- és érrendszeri, illetve krónikus tüdőbetegségben szenvedőket ellenőriznék. Akik nem veszik igénybe az ingyenes életmódváltoztatási programokat, csökkentett tb-támogatást kapnak gyógyszereikhez.

Nem véletlen a szigor: a lipidszintcsökkentő gyógyszereket például egy évvel a terápia kezdete után a betegek mindössze 22 százaléka, a cukorbetegek fele szedi.

A szigor azonban nem ér itt véget, hiszen jövőre, a Széll Kálmán-terv szerint, 83 milliárd forintos megtakarítást kell elérni a gyógyszertámogatási rendszerben. A 300 milliárd forintos gyógyszerkassza közel harmadolását elsősorban a gyógyszercégek különadójának 12-ről 20 százalékra emelésétől, az 5 millió forint éves orvoslátogatói díj megduplázásától, és a támogatásvolumen-szerződések újrakötésétől várják. Ez utóbbiakban a tb és a cégek előre meghatározzák a támogatással forgalmazható gyógyszerek mennyiségét, az a fölötti fogyasztás a cégek kontójára megy.

Jelentős megtakarításra számít a kormányzat a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) orvosságoknál bevezetett preferált referencia ársávtól. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerforgalmazók vakliciten kínálják készítményeiket, és a legolcsóbbtól legfeljebb 5 százalékkal drágább maradhat a tb-listán. Gyorsítják az első generikus termékek tb-listára kerülését is, ezzel Európában az egyik legszigorúbb szabályozást vezetnék be. Az originális orvosságoknál 60 százalékkal olcsóbban kerülhetnek csak be a közfinanszírozásba, az utánuk jövőknek már ez az ár szab határt.

A koleszterincsökkentőt szedőknek számítani kell  arra, hogy amíg korábban az azonos hatóanyagú készítményekhez, jövőre az összes e terápiára alkalmazható, különböző hatóanyagúhoz kapnak fix tb-támogatást. Ha ragaszkodnak régi szerükhöz, a cechet nekik kell állni.

Megtakarítást vár a tárca a nagyon drága (egy daganatos betegnél évente 4-5 millió forintos) biotechnológiai gyógyszerek szabadalmának jövő évtől kezdődő lejártától. Ezeket az élő sejtkultúrák felhasználásával előállított készítményeket másolni nem lehet, de hasonmásaikat (biosimilar) elő lehet állítani. Tervek szerint az eredeti készítménnyel kezelt betegek átállítása nem lenne kötelező, de az új betegeket már a biohasonlóval kellene gyógyítani. Ha ennél 30 százalékkal drágábban forgalmazná termékét a cég, neki kellene fizetni a támogatás különbözetét – dobozonként 4700 forintot.

Jelenleg méltányosság jogcímen egy-egy hatóanyagú gyógyszerhez évente 50 beteg juthat hozzá, az e fölötti igénynél a gyártónak kezdeményezni kell terméke tb-befogadását. A jövőben vagy 50 betegnél vagy betegenként 8 millió forintnál húznák meg a határt. Összességében erre a jogcímre az idei 5,1 milliárd forint helyett mindössze 3 milliárd juthat. A tervek szerint szűkül a közgyógylista is, csak a referencia, vagy az annál olcsóbb napi terápiás költségű készítményt írhatja majd föl e címen az orvos.

Az OECD országokhoz hasonlóan, jövőre számos orvosságot csak kórházakban, TAJ-számra kaphatna meg a beteg, azok összegével nő a kórházi-, illetve csökken a gyógyszerkassza. Ha a kórházi távozás után is szükség lesz a gyógyszerre, úgy azt speciális szoftverrel, úgynevezett e-receptre írhatja csak föl a szakorvos, ezt a tb képes ellenőrizni.

gyógyszer támogatás generikus
Kapcsolódó cikkek