Cégvilág

Kémbotrányban Európa legnagyobb áramszolgáltatója

Az Éléctricité de France (EDF) francia elektromossági konszernt súlyos pénzbírság kiszabásának veszélye fenyegeti egy kémkedési ügyben, amelynek szálai 2006-ig nyúlnak vissza.

A Bloomberg szerint Európa legnagyobb energiatermelője két volt biztonsági szakembert, egy hackert és egy magánnyomozót bízott meg azzal, hogy kémkedjék a Greenpeace International franciaországi tevékenysége után. A hackerek feltörték a szervezet egyik tagjának számítógépét abban az időben, amikor az atomenergia-kitermelés fejlesztéséről folyt a vita. A Nanterre-i bíróságon folyó eljárásban az ügyész 1,5 millió eurós bírság kiszabását követelte és szabadságvesztést kért az EDF két biztonsági vezetőjére. A Greenpeace ezen kívül 8,3 millió eurós kártérítést is követel a francia cégtől. Az EDF tagadja, hogy illegális tevékenységre adott volna megbízást a Greenpeace ügyében.

A szervezet franciaországi ügyvezető igazgatója, Pascal Husting állítása szerint a céljuk az, hogy bebizonyítsák: az atomenergia és a demokrácia nem fér meg egymással, a környezetvédő szerint ugyanis a nukleáris energia sarkallja ilyen viselkedésre az energiacégeket.

Az EDF és a Greenpeace évek óta hadilábon állnak egymással Franciaország energiatermelésével kapcsolatban, amelynek több mint a háromnegyedét nukleáris energia adja. A fukusimai katasztrófa után az atomenergia ismét érzékeny témává vált, az ellenzéki politikusok egy része azt követeli, hogy vizsgálják felül a nukleáris energiaforrások használatát az országban.

Elemzők szerint ugyanakkor a kémügy gyakorlatilag nem lesz hatással Európa legnagyobb áramtermelőjének imázsára, az ügy teljes mértékben Franciaországra koncentrálódik.

 

Greenpeace EdF per Éléctricité de France kártérítés hacker
Kapcsolódó cikkek