Cégvilág

Kína is az orosz gázra pályázik, de olcsóbban

Öt éves vita végére kerülhet pont, amennyiben sikerül végre Oroszországnak és Kínának megállapodnia a két országot összekötő mintegy 2700 kilométeres gázvezeték megépítéséről.

A vezetéken évi 68 milliárd köbméter gázt importálna Kína a szibériai gázmezőkről - ez körülbelül a magyar gázigény négy-ötszöröse. A gáz segítségével Kína energiapalettája jelentős változáson esne keresztül, a jóval környezetszennyezőbb szén aránya ugyanis lecsökkenne.

Bár az orosz hivatalos közlemények szerint Vlagyimir Putyin miniszterelnök közelgő pekingi látogatásán nem esik majd szó a vezetéképítésről, Vang Csi-San Kína gazdaságért felelős elnökhelyettese reméli, hogy e témakörben is sikerül megbeszéléseket folytatnia Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettessel.

A tárgyalások az ár meghatározása körül keringenek hosszú évek óta, mivel Kína nem szeretné ugyanazt az áratz fizetni a gázért, mint az európai országok. A nehézkesen körvonalazódó megegyezés ellenére Kínának sürgető lenne az egyezség, mivel az infrastruktúra nagy részét már kiépítették.

Ezen felül az országnak nagy szüksége lenne az orosz gázra. A vezetékkel az ország gázfogyasztása a triplájára nőne, s 7-8 százalékot tenni ki Kína teljes energiaigényéből, míg a környezetszennyezőbb szén aránya 65 százalék alá csökkenne. Az ország arra számít, 2020-ra már teljes gázigényének harmadát fedezik majd orosz forrásból.

Egy esetleges kínai ügylet nem befolyásolná az igényeinek mintegy negyedét orosz gázból fedező Európa ellátását, mivel Oroszország még mindig óriási gáztartalékokkal rendelkezik.

szibéria Oroszország gáz vezeték
Kapcsolódó cikkek