Cégvilág

50 milliárdot hozhat a kórház-átalakítás - Irány az olcsóbb ellátás

A korábbi terveknél kisebb gazdasági növekedés miatt fel kell gyorsítani a gyógyító intézményrendszer kapacitásainak átalakítását, az olcsóbb alapellátásba kell irányítani a betegellátást – jelentette ki Bodrogi József, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztosa.

Úgy látja: a foglalkoztatás és a bérkiáramlás stagnálása miatt tovább csökken az Egészségbiztosítási Alap járulékbevétele, pedig már most 45 százalékban adóbevételből pótolják a járulékkiesést. Új bevételi forrást – hosszabb távon 50 milliárd forintot – az intézményrendszer átalakítása hozhat, és közel ennyivel bővülhet a kassza a népegészségügyi termékdíj és a baleseti kivetése miatt.

Mivel a Széll Kálmán-tervben jövőre 83 milliárdos megtakarítást írtak elő a gyógyszerkasszában, előtérbe kerül az evidenciaalapú – bizonyítékokon, általános tapasztalatokon alapuló – döntéshozatal a gyógyszerek árának támogatásában. Ennek méréséhez a gyártók bevonásával objektív feltételrendszert dolgoz ki az OEP – mondta Bidló Judit főosztályvezető. A nagy értékű terápiáknál bevezetik az eredményességen alapuló finanszírozást, így megszűnik a felesleges gyógyszerkiadás. A lejárt szabadalmú szerek vaklicites árversenyében is van tartalék – tette hozzá Bidló Judit. Kiderült az is: 195 orvosságot töröltek a tb-listáról és 329 új generikus szer került föl.

terápia bérkiáramlás árverés tb ope kórház
Kapcsolódó cikkek