Cégvilág

Segítség a kisvállalkozóknak

Munkahelyet teremthet és menthet meg az a csaknem egymilliárd forint értékű uniós forrás, amelyet tanácsadói szolgáltatások igénybevételére fordíthatnak közép-magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások.

A lehetőségeket pénteken mutatta be az OTP Bank által irányított konzorcium. Az Európai Uniótól származó 994,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll a közép- magyarországi vállalkozások rendelkezésére, ezt tanácsadás igénybevételére fordíthatják. A program megvalósításáért felelős konzorcium pénteken mutatta be a lehetőségeket. A konzorcium tagja a hitelintézet mellett az OTP Hungaro-Projekt Kft., a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége.

Horváth László, az MVA programkoordinációs igazgatója a rendezvényen elmondta, hogy a közép-magyarországi kisvállalkozások olyan szolgáltatások díjához kérhetnek támogatást, mint az adóügyi, számviteli és kockázatelemzési tanácsadás, vállalati stratégia készítése, jogi átvilágítás és helyzetelemzés egy esetleges belső szabályzat elkészítéséhez, valamint közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó tanácsadás.

Ezek olyan munkaterületek, amelyeket a kis- és középvállalkozások szakmai lehetőségek vagy anyagi források híján ritkán fejlesztenek.
A programban az alacsony tanácsadói hozzáadott értéket igénylő projektmenedzselési tanácsadásokra és a nagyobb finanszírozást igénylő stratégiai tanácsadásokra is lehet pályázni. Az elnyerhető támogatás minimális összege százezer, a maximális pedig négymillió forint lehet. A támogatás a megpályázott projekt méretétől függően 30-50 százalékos arányban fedezheti a tanácsadási díjat.

Szabó Zsolt, a konzorciumot vezető OTP Bank igazgatója elmondta, hogy a hitelintézet által vezetett konzorcium irányítja a közép-magyarországi régió mellett a nyugat-, a dél- és a közép-dunántúli régióban induló hasonló programot. Az elsőben 587 millió, a másodikban 420 millió, a harmadikban pedig 378 millió forintos keret áll majd a régióban bejegyzett vállalkozások rendelkezésére. Ezek közül a közép- és nyugat-dunántúli várhatóan még az év vége előtt kezdetét veszi, a dél-dunántúli pedig a jövő év elejétől indul el.

Benedek Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ROP IH bizottságának elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy az Új Széchenyi-tervben kitűzött célok között szerepel a foglalkoztatottság növelése. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban a munkahelyek teremtése mellett a meglévők megőrzését is érdemes támogatni és eredményként értékelni. Tájékoztatása szerint az uniós pályázatoknak köszönhetően 3300 munkahelyet sikerült teremteni és 11 ezer munkahelyet megőrizni.

OTP tanácsadói szolgáltatás projektmenedzselés EU munkahely
Kapcsolódó cikkek