Cégvilág

Sztrájkolnak a német acélipari dolgozók

A kelet-német acéliparban hétfő reggel kétórás figyelmeztető sztrájkok kezdődtek - jelenti a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Az IG Metall szakszervezet szerint 1500 munkavállaló szűntette be a munkát. Igen jó volt a sztrájkban való részvétel a brandenburgi Arcelor/Mittalnál. Figyelmeztető sztrájkokat tartanak még többek között a szászországi Grödlitzben és a Sachsen-Anhalt tartományban lévő Ilsenburgban.

Az IG Metall így akarja a munkáltatókat rávenni arra, hogy tegyék meg első bérajánlatukat a kelet-németországi acéliparban dolgozó 8000 munkavállaló részére, erre ugyanis két találkozó során sem került sor. A szakszervezet 7 százalékkal magasabb bért és a képzett munkavállalók meghatározatlan időre szóló fix állású kategóriába történő átvételét követeli. A Handelsblatt szerint hétfőn délután Düsseldorfban bértárgyalások lesznek az észak-nyugat-németországi acéliparban dolgozó mintegy 75 000 munkavállalóval. Az IG Metall itt is további figyelmeztető sztrájkokat helyezett kilátásba, ha nem kerül sor megegyezésre.

 

IG Metall sztrájk figyelmeztető sztrájk dolgozó acélipar
Kapcsolódó cikkek