Cégvilág

Trónfosztás: Az Exxon lenyomta az Apple-t

Ismét az olajipari óriás a világ legértékesebb vállalata, az Apple már csak második.

Ismét az Exxon Mobil a világ legértékesebb vállalata, miután az amerikai olajipari társaság visszaelőzte a lista élén nagyjából 3 hónapot töltő szintén egyesült államokbeli Apple-t. Az Exxont jelenleg bő 377 milliárd dollárra értékeli a piac, s a társaság kapitalizációja november eleje óta közel 5 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben az Apple most „mindössze” 358 milliárd dollárt ér, részben annak eredményeként, hogy az iPhone gyártója alulteljesítő volt a New York-i börzén az előző hét végén, s így részvényei a hónap első napja óta majd  5 százalékkal értékelődtek le.

Az Apple múlt heti gyenge tőzsdei teljesítményének a hátterében az áll, hogy több ágazati szakértő szerint is a tervezettnél jóval kevesebb iPhone-t, és iPadot gyárthat a vállalat az utolsó negyedévben. A piaci pletykák eleinte a várakozástól elmaradó keresletről szóltak, később azonban kiderült, hogy a várható visszaesést ellátási gondok okozzák. A dél-ázsiai árvizek ugyanis a társaság számos beszállítójának nehézségeket okoznak, így könnyen elképzelhető, hogy bizonyos alkatrészekből hiány alakul ki, ami miatt kénytelen visszafogni a termelést a társaság. Egyes becslések alapján az új iPhone termelése 4 millió darabbal is csökkenhet az október és december közötti három hónapban, s mivel várakozások szerint ennek a terméknek a forgalma határozhatja meg a következő negyedévek nyereségét, a visszaesésnek minden bizonnyal komoly eredményhatása is lesz.

Miközben az Apple gondokkal küzd, az Exxon részvényesei kifejezetten jó híreket kaptak. A feketearany dinamikus drágulása önmagában kedvező hangulatot teremtett a befektetők körében, amit csak tovább fokozott, hogy a vállalat pénteken bejelentette: olaj és gázkutatásra vonatkozó szerződést írt alá Irak kurdisztáni kormányával.

A piaci tendenciák tehát a világ legnagyobb cégei között amúgy is túlsúlyban lévő olajipari vállalatoknak kedveznek, s ezt nem csak az Exxon élre törése jelzi. Előre lépett a legértékesebb vállalatok listáján a Royal Dutch Shell is, amely jelenleg a negyedik helyért „küzd” a Microsofttal, s a hetedik helyre „ugrott fel” a Chevron, amelynek értéke már eléri a 210 milliárd dollárt.

Emellett a PetroChina tartja dobogós helyezését: a kínai vállalat már négy éve az első három hely valamelyikét birtokolja, többször időlegesen a világ legértékesebb vállalata is volt. Az Apple egyébként augusztus elején lett a világ legnagyobb vállalata – nem mellesleg a jelenleginél alacsonyabb, nagyjából 340 milliárd dolláros – piaci kapitalizációval, köszönhetően annak, hogy részvényei egy év alatt 50 százalékkal drágultak. A vállalat értéke eddigi csúcsát október utolsó napjaiban érte el, akkor kevés híján 400 milliárd dollár volt a piaci kapitalizációja, ezt pedig korábban csak az Exxon és a PetroChina mondhatta el magáról.

exxon Shell Apple toplista iPad legértékesebb iPhone Petrochina
Kapcsolódó cikkek