Cégvilág

4,5 milliárdot kap az egészségügy

Az év elején tervezettnél kedvezőbben alakul az Egészségbiztosítási Alap év végi egyenlege, az ebből származó forrásokból 4,5 milliárd forintot a kormány az egészségügy különböző területeire forgatja vissza.

A kormány döntése alapján 3,5 milliárd forint támogatásban részesülnek a háziorvosok és házi gyermekorvosok, akik az év végén kéthónapnyi kártyapénzt, plusz egyhavi juttatást kapnak, s a finanszírozásuk átfutási ideje két hónapra csökken. Félmilliárd forintot fordítanak az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelésére a kórházak onkológiai betegellátásában, s ugyanennyit kap az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók a mentés folyamatosságának biztosítása érdekében - tájékoztatott az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúra-átalakítással a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága arra törekszik, hogy 2012-ben a betegút-szervezés a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minél hatékonyabb legyen. Szükség van ugyanis a szakellátást tehermentesítő, a háziorvosi szolgálatoknál a befejezett kezelésekre továbbá arra, hogy az igen nagy migrációnak kitett háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassák az orvosok itthon tartását.

A nemzetközi gyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbi időben átmeneti ellátási zavar alakult ki a kórházakban használt gyógyszereknél. Ezért az államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet, sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását, kezdeményezte egyes gyógyszerek külföldről történő azonnali beszerzését, amihez a kormány egy most elfogadott kormányhatározat alapján biztosítja a szükséges, 2011. évi többletforrást is.Hasonlóan indokolt a mentők és betegszállítók megemelkedett üzemanyagköltségének fedezése - áll a közleményben

forrás háziorvos egészségügy semmelweis terv
Kapcsolódó cikkek