Cégvilág

Átszervezés és vezércsere a MAVIR-nál

Új irányítási rendszert léptet életbe az MVM Zrt. tulajdonában álló MAVIR ZRt. Az Európai Unió úgynevezett harmadik energiacsomagjához igazodva – amely megköveteli a rendszerirányító teljes leválasztását a vertikálisan integrált villamosenergia-ipari társaságról – átalakul a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vállalatirányítási rendszere.

Ennek keretében a MAVIR mai közgyűlése döntött az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság átalakításáról, valamint új vezérigazgató kinevezéséről. Bertalan Zsolt, a MAVIR ZRt. új vezérigazgatója mostanáig a társaság piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettese volt. Bertalan Zsolt (38 éves) villamosmérnök, közgazdász. Pályafutását a Magyar Villamos Műveknél kezdte, majd egy rövid ideig az ELMŰ-nél is dolgozott. A MAVIR ZRt.-ben 2002-től lát el különböző vezető pozíciókat.

A távozó vezérigazgató, Tari Gábor 2008 óta töltötte be a MAVIR vezérigazgatói posztját, előtte az MVM Zrt.-nél és jogelődjeinél dolgozott.

„Az anyavállalat, az MVM Zrt. közgyűlése a közelmúltban döntést hozott arról, hogy a társaságcsoport működésének mindenben meg kell felelnie az EU 3. energiacsomagjában előírt, a korábbiaknál is szigorúbb szabályoknak - mondta Baji Csaba, a többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. A MAVIR közgyűlése az európai uniós tevékenység-szétválasztási előírásoknak megfelelő, a már korábban bevezetett ITO modell szerinti működés további erősítése érdekében új vezérigazgatót és tisztségviselőket választott. Az új vezetéstől azt várom el, hogy továbbra is tegyen meg mindent a rendszerirányítás biztonságáért és a függetlenségi szabályok betartásáért.”

A MAVIR ZRt. közgyűlése a vonatkozó, a független működést előíró jogszabályok alapján döntött Felügyelő Bizottsága ügyrendjének módosításairól, így a testület tagjai mostantól: Petykó Zoltán, Bács Zalán, Dr. Cseh Tamás Zoltán, Csomai Kamilla, Dr. Juhász Albin és Károly Imre.

A MAVIR ZRt. Igazgatóságának a Közgyűlésen megválasztott tagjai: Töröcskei István, Bertalan Zsolt, Dr. Gelényi Csaba, Dr. Stumpf János, Dr. Vörös József.

A Közgyűlés a vonatkozó jogszabályok alapján módosította a MAVIR ZRt. Alapszabályát annak érdekében, hogy az előírásoknak megfelelő függetlenség biztosítva legyen.

 

Mavir vezérigazgató Tari Gábor EU MVM bertalan zsolt
Kapcsolódó cikkek