Lapértesülések szerint a nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő alapítvány évente 300 millió dollárt kap a világ legnépszerűbb internetes keresőjét működtető cégtől a jövőben.

A Mozilla az új megállapodással jelentősen növelheti bevételeit, hiszen a mostani kontraktus a korábbinál jóval nagyobb összeget biztosít a szervezet számára, amelynek finanszírozását lényegében eddig is a Google biztosította. Tavaly a Mozilla teljes bevétele 123 millió dollárra rúgott, s ennek nagyjából 84 százaléka – tehát bő 100 millió euró – származott a Google-től, míg egy évvel korábban ugyanez a két szám sorrendben 89 és 77 millió volt.

A Mozilla egyébként a korábbinál kedvezőbb szerződést a Google legnagyobb konkurenseinek köszönheti, a Firefox fejlesztőjét ugyanis a Yahoo! és a Microsoft is megkörnyékezte. Bár előbbi hamar visszavonulót fújt, a Microsoft komolyan gondolta, hogy saját böngészője, az Explorer mellett a Firefoxban is a – szintén általa fejlesztett – Bing legyen az alapértelmezett kereső, s igyekezett elhappolni a szerződést a Google elől.

Szakértők szerint nem számíthatunk komoly változásra a piacon, továbbra is a Google marad a domináns. A társaság részesedése nagyjából 65 százalékra rúg, míg a Yahoo és a Bing 15-15 százalékot hasít ki magának a piacból. Elemzők felhívják a figyelmet: a szerződés értéke rámutat arra, hogy bár az internetes keresés ingyenes, a szektor így is dollármilliárdos bevételt generál.