Cégvilág

Így "csapna szét" a négy óriás könyvelő cég között az EU

Az Európai Bizottság arra készül, hogy megtörje a négy gazdasági tanácsadó cég hatalmát Európában. A piacvezető Deloitte, Ernst and Young, KPMG és PricewaterhouseCoopers cégeknek a jövőben megtiltanák a vállalati tanácsadást. Ezt irányozza elő az a tervezet, amelyet az EU hatóság beterjesztett.

A globális konszerneknek auditor vállaltokká és tanácsadó cégekké kellene szétválniuk. Brüsszel ilyen módon akarja a mérlegbotrányokat megakadályozni. "Helyre kell állítanunk a vállalatok zárásaiba vetett bizalmat" - szögezte le Michael Barnier, az EU belpiaci biztosa. A pénzügyi válság ugyanis megmutatta, hogy a jelenlegi modell nem működőképes. Az auditáló cégek ugyanis – amelyek párhuzamosan vállalati tanácsadást is végeznek – összeférhetetlenségi okokból nem jelezték időben a vállalatoknál jelentkező gondokat. Emellett – érvel a biztos – kockázatos a négy vizsgáló cégre koncentrálódó rendszer, mivel az egyik társaság kiesése nyomán összeomolhat a rendszer – jelenti a DPA.

Az EU-hatóság célja, hogy megszüntesse azt a szokásos gyakorlatot, amely szerint egy vállalat a társasági jelentéseit évtizedeken keresztül mindig ugyanazon céggel vizsgáltatja. A konszernek kötelezve lennének arra, hogy az auditorokat hat év után leváltsák. Ha két társaság végez vizsgálatot, akkor a határidő kilenc év lenne. A cégeknek pályáztatniuk kell majd a megrendeléseiket, az ágazat az  ESMA értékpapírfelügyelet ellenőrzése alá kerülne. A javaslathoz az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyására van szükség és legkorábban három-öt év múlva léphetnek életbe.

Csupán Németországban a négy "nagy" kereken 28.000 munkatársat foglalkoztat, az éves forgalmuk több mint 4,2 milliárd euró. Uniós adatok szerint ők uralják Európában a piac 85 százalékát. Németországban a négy piacvezető ellenőrzi csaknem valamennyi részvénytársaságot. 
 

 

auditáló Deloitte autditor PricewaterhouseCoopers KPMG Ernst and Young
Kapcsolódó cikkek