Cégvilág

Növekvő bedőlési arány

Jelentősen nőtt a bedőlési arány a magyarországi cégeknél 2011-ben: ugyanis idén már 3,54 százalék volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek ellen felszámolási vagy csődeljárás indult, szemben az egy évvel korábbi 3,21 százalékkal – áll a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő iparági elemzésében.

Az építőipar stabilan vezeti a legnagyobb bedőlési arányú iparágak listáját, mivel százból több mint hat cég egy éven belül fizetésképtelenné válik a szektorban. 2010-hez képest jelentősen nőtt a bedőlési aránya a textiliparnak, a bányászattal foglalkozó cégeknek és az
adminisztratív tevékenységet (például kölcsönzést, utazás-, rendezvényszervezést) folytató vállalkozásoknak. A korábban magas bedőlési arányú bútorgyártás és a nemfém ásványi termék gyártása viszont kikerült a 10 legveszélyeztetettebb iparág közül.

2011-ben durva növekedést mutatott a megindított végelszámolások száma is. Míg 2010-ben naponta átlagosan 33 végelszámolás indult meg, addig 2011-ben átlagosan napi 52 ilyen eseményt regisztráltak. A cégszámhoz viszonyított végelszámolások számából képzett 10-es lista nagyban hasonlít a felszámolásokban leggyakrabban szereplő iparágakra. Itt is az építőipar vezeti a listát. A legnagyobb végelszámolású iparágakban szerepel a pénzügyi biztosítási tevékenység és a szállítás, raktározás, logisztika iparág is, ráadásul pozíciójuk is erősen romlott 2010-hez képest, amikor még ezen szektorok fel sem kerültek volna a legnagyobbak listájára.

Az átlagos számlafizetési késedelem is megnőtt az idén az előző évhez képest. 2010-ben 19 napot késtek általában számláik kiegyenlítésével a cégek, 2011-ben pedig már közel 23 napot. A legnagyobb késéssel fizető iparágak listáján is történtek jelentős elmozdulások, ahol jelenleg 31 napos fizetési késedelemmel az ingatlanügyletek vezeti a listát. Az egyes iparágak közül a gépjármű-kereskedelem és az adminisztratív tevékenységet végző cégek fizetési fegyelme romlott jelentősen. Az építőipar fizetési késedelme is nőtt, de ezzel nem „vezeti” a listát, ez azzal magyarázható, hogy sok építőipari cégnek már nem engedélyeznek utólagos fizetést.

D&B szektor felmérés bedőlés cég iparág
Kapcsolódó cikkek