Cégvilág

Tiltsák meg a korrupciót a svájci cégek!

A húsz legnagyobb svájci vállalat jó jegyet kap ugyan a korrupció, de szükség lenne szigorúbb szabályok bevezetésére ezen a téren leküzdésében - tűnik ki abból a tanulmányból, amelyet az Ethos befektetési alapítvány és a Transparency International Schweiz készített.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) által ismertetett tanulmány készítői szigorúbb szabályok meghozatalát sürgetik a magánszektorban tapasztalható korrupcióval szemben. A vizsgált vállalatok a svájci törvényhozással összhangban lévő stratégiával rendelkeznek a közületi  szektorban jelentkező korrupció leküzdésére, a magánszektorban azonban a terület nem szabályozott.

És itt vesztegetésekről van szó, amelyekkel magánszemélyek próbálkoznak, továbbá szhivességi alapon történő pénzjuttatásokról, politikai jellegű adományokról.

Ebbe a kategóriába tartoznak a szívességi alapon adott pénzek, a politikai adományok és a megvesztegetésre szánt összegek. A tanulmány rámutat, hogy a húsz legnagyobb svájci konszern közül csupán öt tiltja meg kifejezetten a szívességi alapon történő pénzjuttatásokat.  Megnevezi ugyanakkor az ABB elektrotechnikai konszernt, a Novartis gyógyszeróriást, a Transocean olajfúró céget és az UBS nagybankot, amelyek kifejezetten közlik, hogy tiltják a korrupciót. A Transparency International és az Ethos ezért azt javasolja a svájci kormánynak, hogy alkosson szabályokat a magánszektorbeli korrupció visszaszorítására. 

Svájc felmérés cég korrupció
Kapcsolódó cikkek