Cégvilág

Több tonna hamis élelmiszert foglaltak el az EU-ban

Az Europol közegei az elmúlt napokban összehangolt razziák során sok száz tonna hamisított vagy silány minőségű élelmiszert koboztak el.

Mint az európai rendőrség közölte, a razziákat Bulgáriában, Dániában, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban hajtották végre kikötőkben, repülőtereken és üzletekben.

Elkoboztak többek között 13 000 palack silány minőségű olivaolajat, 30 tonna hamisított paradicsomszószt, 77 tonna hamisított sajtot, 12 000 palack selejtes bort és 30 000 silány minőségű csokoládétáblát. Az Europol akciója során több személyt őrizetbe vettek és félhetően további őrizetbe vételekre kerül sor.

Olaszországban eközben a rendőrség bioélelmiszer-hamisítókat vett őrizetbe. A veronai rendőrség közölte, hogy hét gyanúsítottat vettek őrizetbe több itáliai városban, köztük az élelmiszereket értékesítő cégek vezetőit is. A rendőrség emellett elkobzott 2500 tonna hamisított terméket - köztük lisztet, szóját és szárított gyümölcsöt. Az AFP szerint a banda több éven keresztül több mint 700 000 tonna álbioterméket értékesített több európai országban, összesen 220 millió euró értékben. Az élelmiszerek alapanyagait a rendőrség szerint romániai és itáliai cégeken keresztül vásárolták, majd a termékeket hamisított okmányok alapján bio élelmiszerként magasabb áron értékesítették a nagykereskedelmi hálózatukon keresztül  Olaszországban, Németországban, Hollandiában,  Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, Magyarországon, Ausztriában és Svájcban.

 

 

őrizetbe vesz lefoglal hamis élelmiszer Europol
Kapcsolódó cikkek